Pakkasten ja poukkoilevan sähkön hinnan rankaisemalle suomalaiselle valoa pimeyteen tuo ainakin käynti bensa-asemalla. Polttoaineiden hinnat ovat nyt alempana kuin miesmuistiin. Se on paljolti kansalaisten perustarpeita ja hyvinvointia ajattelevan hallituksen ansiota.

Ysivitonen bensa maksoi torstaina Polttoaine.netin mukaan Jyväskylän Palokassa 1,624 euroa litralta. Halvinta dieseliä löytyi Hyvinkäänportista 1,694 eurolla. Valtiovarainministeri Riikka Purra oli löytänyt aiemmin viikolla menovettä vielä tätäkin edullisemmin.

Vuoden 2023 alkusyksystä Brent-raakaöljyn hinta on pudonnut 90 dollarista perjantain 76,54 dollariin barrelilta. Tämä selittää osaltaan jatkuvaa polttoaineiden hinnanlaskua.

Suomalaisen autoilijan asialla

Entiseen verrattuna halpa polttoaineen hinta on kuitenkin useamman tekijän summa. Bensan valmisteveron alennuksen osuus litrahintaan on vajat 5 senttiä ja jakeluvelvoitteen jäädyttämisen ennalleen 15 senttiä.

Hallituksen toimien yhteisvaikutus bensan hintaan on siten luokkaa 20 senttiä. Se on merkittävä kädenojennus suomalaiselle autoilijalle ja omien kustannuspaineidensa kanssa kamppailevalle kuljetusalalle.

SUOMEN UUTISET