

LEHTIKUVA
Hallitus riitelee maakuntaverosta, Marin ojensi keskustaa – Purra: ”Kokonaisveroaste on jo tapissa”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaa, että uuden veron kehittäminen tarkoittaa käytännössä aina sitä, että kokonaisveroaste nousee. – Suomalainen veronmaksaja sen maksaa aina, Purra sanoi tänään Kuntaliiton puheenjohtajatentissä.
Puoluejohtajista maakuntaveroa ilmaisivat vastustavansa suurimpien oppositiopuolueiden puheenjohtajat eli kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Riikka Purra.
Purra huomautti, että uuden veron kehittäminen tarkoittaa käytännössä aina sitä, että kokonaisveroaste nousee. Purra nosti esille myös kuntien laajalle levinneet lakisääteiset tehtävät, joihin uppoaa rahaa.
– Keskusteluissa ei ole tuotu ratkaisuja siihen, minkälaisia kuntien tai uuden hallinnon tason lakisääteisiä tehtäviä olisi mahdollista purkaa. Päinvastoin: koko ajan menot tulevat lisääntymään, samalla verotustarve lisääntyy.
– Perusongelma on se, että kokonaisveroasteemme on jo nyt tapissa – ja se on itsessään kasvun este. Vaikka kunnista teknisesti otettaisiin mekaaninen osuus pois, mutta menopuolta ei mikään rajoita, tosiasia on, että suomalainen veronmaksaja vain maksaa yhä enemmän, Purra sanoi.
Keskusta yritti kiemurrella
Yllättäen maakuntaveroasiassa hallitusrintama repesi keskustan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Petri Honkosen nostettua punaisen lapun maakuntaverolle. Honkosen mukaan keskusta olisi toistaiseksi sitoutunut vain maakuntaveron valmisteluun kokonaisuuden osana, mutta ei siihen, että vero otettaisiin käyttöön.
Muut paikalla olleet hallituspuolueiden johtajat näyttivät vihreää maakuntaverolle. Pääministeri Sanna Marin (sd) näytti Honkoselle ”kaapin paikkaa” vahvistaen samalla, että hallituksen esitys maakuntaverosta on tulossa.
Marin lausui, että hänen käsityksensä mukaan kaikki hallituspuolueet, myös keskusta ovat sitoutuneet siihen, että kokonaisuutta valmistellaan, samoin kuin tehtäviä, joita hyvinvointialueet voisivat tulevaisuudessa hoitaa.
Vasemmiston mielestä kokonaisveroaste ei nouse
Mielellään himoverottavien vihreiden ja vasemmistoliiton puheenjohtajat Maria Ohisalo ja Li Andersson olivat molemmat sitä mieltä, että maakuntaveroa tarvitaan. Anderssonin mukaan luomalla maakuntavero voidaan samalla ”huolehtia vastuusta”.
Andersson myös väitti, että kokonaisveroaste ei muka nouse maakuntaveron myötä. Uskoo ken tahtoo.
Suomen verokiila on jo nyt Pohjoismaiden korkeimpia ja Suomen kokonaisveroaste on yksi korkeimmista koko maailmassa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lakisääteiset tehtävät kokonaisveroaste Petri Honkonen puheenjohtajatentti veronmaksajat Maria Ohisalo Riikka Purra Maakuntahallinto Sanna Marin kuntaliitto Petteri Orpo Li Andersson perussuomalaiset hallitus Keskusta verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ohisalo väittää, ettei uusi maakuntavero nosta verotuksen tasoa – Halla-aholta täystyrmäys: ”Jos tuomme uuden verottajan tähän maahan, kokonaisveroaste nousee, vaikka mitä luvattaisiin”

Ikäviä uutisia lyödään pöytään vasta kuntavaalien jälkeen – himoverottava hallitus on jo päättänyt maakuntaverosta, vaikka kaikki eivät suostu myöntämään asiaa suoraan äänestäjille

Purra: Hallitus lisää veroja ja paisuttaa julkista sektoria – ”Suunnan pitäisi olla täsmälleen päinvastainen”

Ranne: Muut puolueet irrallaan kuntatalouden tosiasioista

Toteuttavatko Ranska, Espanja, Italia ja Kreikka järjenvastaista suhdannepolitiikkaa, Jussi Saramo?

Hallitus ajautui taas riitaan maakuntaverosta – perussuomalaisilla selkeän kielteinen linja uuteen verotuksen tasoon: ”Verokarhu on kyltymätön”

Valmistaudu maksamaan – maakuntavero tulee, vaikka keskusta ja demarit uskottelevat nyt muuta

Sote-valiokunnan perussuomalaiset: Keskustan ja vihervasemmiston härski vaihtokauppa etenee eduskunnassa

Leena Meri: Sote-hallintoon hupenevat miljardit olisi pitänyt kohdistaa perusterveydenhuollon resursseihin – ”Veronmaksajien rahaa kuluu paljon, mutta palvelut eivät parane”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.