Hallitusneuvottelut ovat alkaneet maanantaina hyvässä hengessä valtioneuvoston juhlatiloissa Helsingin Smolnassa. Ensin ratkaistaan hallituksen strateginen linjaus. Sen yhteydessä etsitään yhteiset linjaukset ulko- ja turvallisuus-, Eurooppa- ja maahanmuuttopolitiikan linjauksiin. Näillä jokaisella osa-alueella on omat työryhmänsä. Strategiatyöryhmä, maahanmuutto- ja EU-poliittiset ryhmät aloittivat jo aamupäivällä, ulko- ja turvallisuuspoliittinen ryhmä aloittaa myöhemmin päivällä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini suhtautui neuvotteluiden alkuun kello kymmeneltä myönteisesti.

– Eiköhän me tästä selvitä, Britanniassa on annettu vihjeitä, miten asiat pitää hoitaa. Kova savotta on edessä, Soini sanoi Smolnaan saapuessaan.

Puolilta päivin oli jo edetty

Puolenpäivän aikaan nähtiin Smolnan käytävillä jo perussuomalaisia kasvoja, kun neuvottelijat pistäytyivät ruokatauolla.

– Hyvin on alkanut, on rakennettu yhteistä tilannekuvaa ja hyvässä hengessä mennään, Sampo Terho sanoi.

Myös Toimi Kankaanniemi, eduskuntaryhmän talousasiantuntija Juha Halttunen ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vilahtivat käytävällä.

Maahanmuutosta päästiin eteenpäin

Käytävälle tulee Juho Eerola. Olette varmaan maahanmuuttoneuvotteluissa?

– Sitä juuri käsitellään. Oikein hyvissä tunnelmissa edetään – kyllä me siellä pärjätään: hyvä siitä tulee, Eerola vakuutti.

Puolueen omaa ministerikokemusta neuvotteluissa

Sitten tuli vastaan puolueen emerituskansanedustaja Raimo Vistbacka.

– Kyllä, hallitusneuvotteluihin kutsuttiin, maahanmuuttoasiaa käsittelemään. Yleiskeskustelu on käyty. Saa nähdä, saammeko paketin valmiiksi ehkä keskiviikkoiltapäivään mennessä. Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.) päättää, julkaistaanko sitä, Vistbacka aprikoi.

Neuvotteluista saadaan enemmän tietoa viimeistään tiedotustilaisuudessa kello 16.30. Tarvittaessa on luvattu tiedottaa muulloinkin, jos yllättävää ja päälle painavaa tiedotettavaa ilmenee.

Veli-Pekka Leskelä