

Hallituspuolueiden edustajat viivyttelivät kansalaisaloitteen käsittelyn kanssa – ”Edesvastuutonta toimintaa”
Eduskunnan talousvaliokunta ei saanut käsiteltyä kansalaisaloitetta turpeen luokittelusta uusiutuvaksi luonnonvaraksi. Hallituspuolueiden äänillä aloitteen käsittelyä lykättiin toistuvilla pöytäämisillä, eikä asia enää ehdi tällä kaudella täysistuntoon. Pöytäämisellä tarkoitetaan käytännössä sitä, että asian käsittelyyn saadaan hieman lisää aikaa syvällisempää perehtymistä varten.
Hallituspuolueiden kahdeksalla edustajalla meni kuitenkin viikkotolkulla käsityksen muodostamiseen perin yksinkertaisessa asiassa. Kansalaisaloite pohjautui Geologian tutkimuskeskus GTK:n tutkimukseen, jossa todettiin turvetta muodostuvan Suomessa 41 miljoonaa kuutiota lisää vuosittain.
– Pettymyshän tämä oli, mutta toivotaan, että kansa antaa meille mandaatin muuttaa asia ensi kaudella, jotta päätöksenteossa hyödynnetään ajantasaiseen tietoon, tieteeseen ja vallitsevaan tosiasiaan pohjautuvaa tietoa mitään tosiasiaa sivuuttamatta, perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää toteaa.
Vastuutonta energiapolitiikkaa
Perussuomalaisten mielestä hallituksen toiminta ei ole pelkästään hidasta vaan myös edesvastuutonta. Euroopan velloessa energiakriisissä olisi ensisijaisen tärkeää, että jokaisessa EU-maassa pyrittäisiin tuottamaan mahdollisimman paljon kotimaista energiaa.
– Turpeen maineenpalautus hitaasti uusiutuvaksi luonnovaraksi lisäisi sen hyväksyttävyyttä ja käyttöä. Turve on Suomen huoltovarmuudelle tärkeää kuten öljy Norjalle, kansanedustaja Veikko Vallin muistuttaa.
Perussuomalaisten valiokuntaryhmä pitää hallituspuolueiden toimintakyvyttömyyttä valitettavana.
– Kansalaisten ostovoima rapautuu inflaation ja lainakorkojen nousun myötä. On aivan älytöntä pyrkiä vähättelemään kotimaista energiaa tällaisessa tilanteessa. Turpeen energiaa voidaan säilöä, ja siitä saa myös lämpöä, kansanedustaja Minna Reijonen huomauttaa.
Turvekoneet romuksi
Kansanedustaja Sakari Puisto jätti maaliskuun 2022 alussa kirjallisen kysymyksen turvekoneiden romuttamisesta. Kesällä 2021 Venäjä aloitti maakaasun rajoitukset, jotka johtivat energiamarkkinoiden kriisiin.
– Energiaturpeen alasajo ja turvekoneiden romuttaminen oli hallitukselta suuri virhe ja osui vielä erityisen huonoon aikaan, Puisto painottaa.
Mäenpää toteaa, että turpeella on merkitystä myös kotimaiselle ruoantuotannolle.
– On myös huomioitava turpeen merkitys suomalaisen puhtaan ruoan tuotannossa. Turve toimii kasvihuoneiden edullisena ja antibakteerisena kasvualustana vihanneksille sekä kotieläintuotannossa eläinten kuivikkeena turvaten antibioottivapaata ruoantuotantoa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Geologian tutkimuskeskus Ruoantuotanto energiakriisi energiaturve ostovoima kirjallinen kysymys kotimainen energia Veikko Vallin Minna Reijonen Talousvaliokunta Juha Mäenpää Uusiutuvat energianlähteet Turve Sakari Puisto Huoltovarmuus kansalaisaloite Energia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Turvetta nostetaan ensi kesänä – tulevaisuus silti avoinna

Tavio: Vihreä siirtymä ristiriidassa kotimaisen huoltovarmuuden kanssa – ”Hiilikasoja ja turvetta tarvitaan edelleen”

Peltokangas turpeen energiakäytön kieltämisestä: “Yksi tuhoisimpia aloitteita, mitä olen tässä salissa nähnyt käsiteltävän”

Koskela: Turvealueiden ennallistaminen kosteikoiksi ei saa olla ainoa vaihtoehto
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.