Sosiaali- ja terveysministerin tehtävästä luopuva Hanna Mäntylä (ps.) kertoi tänään tunteikkaassa tiedotustilaisuudessa päätöksensä syyt. Mäntylän puheenvuoro ohessa.


VIDEO: Hanna Mäntylä kertoo luopumisensa syistä. 3 min 18 sek.

”Olen viime keväästä saakka asiaa prosessoinut ja taustalla ovat puhtaasti henkilökohtaiset syyt. Mitä nämä syyt ovat? Eräs läheiseni sairastui viime kevään aikana. Kyseessä on sairaus, joka ei parane. Se oli hetki, ja asia, joka pysäytti vahvasti miettimään omia elämänarvoja ja sitä, minkälainen läheinen minä olen ja haluan olla ja minkälainen omainen pystyn olemaan, jos ministerinä toimin.

Toinen syy on se, että olen jo monta vuotta ollut lasteni yksinhuoltaja. Vaikka toinen lapseni on jo aikuinen ja asuu omillaan, niin edelleen asun nuoremman lapseni kanssa. Keväällä, kaiken keskellä pysähdyin miettimään sitä, minkälainen äiti olen, ja minkälainen äiti minä haluan olla.

Sitä prosessia kävin läpi kevään aikana. Kesän aikana päätös kypsyi. Teen ratkaisun omien arvojeni mukaisesti. Haluan olla omaisilleni enemmän läsnä. Jos ministerin työtä tekee, niin valittavasti ei ole mahdollista olla sellainen omainen ja läheinen kuin oma sydämeni sanoo. Itse ajattelen niin, että maailmassa ministereitä tulee ja menee. Mutta läheisiä ei toiste elämäämme saada.

Tämä on se syy, minkö takia olen tehnyt tällaisen ratkaisun.

Jatkan eduskuntaryhmän jäsenenä ja kansanedustajan työtä suurella sydämellä. Kansanedustan toimessa työhön ja aikatauluihin voi vaikuttaa ja silti hoitaa sen hyvin, mutta ministerin työssä vaaditaan aivan erilaista sitoutumista. Jos ei pysty antamaan kaikkeaan, niin silloin väistämättä työ ja politiikka kärsii. Tämä ei palvele ketään. Ei puoluetta eikä hallitustyötä.

Toivon ettei tässä ruvettaisi draamaa tai turhaa spekulaatiota hakemaan. Ymmärrän että tämä houkuttaa. Vilpittömästi pyydän, ettei näin tehtäisi, koska kyseessä on hyvin henkilökohtainen asia. Pyydän myöskin kunnioittamaan näitä läheisiä ihmisiä, joita asia koskee.”

SUOMEN UUTISET