

Yleisradion uutis-ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen (vas.) ja Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi päätoimittajapaneelissa Helsingissä. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
HS:n rikosasia puhuttaa – päätoimittaja Kaius Niemen väistelyä kuvataan ”säälittäväksi”, Halla-aho: ”Suurin osa toimittajista pystyy ihan hyvin tekemään työtään rikkomatta lakia”
Helsingin Sanomien oikeustapaus puhuttaa. Jussi Halla-ahon somessa esittämä huomautus on aiheellinen siihen nähden, että Helsingin Sanomat esiintyy mielellään moraalinvartijana, joka usein muistuttaa kaikille muille, että sananvapauden käyttöön kuuluu vastuullisuus.
Kolmea Helsingin Sanomien toimittajaa vastaan on tällä viikolla nostettu syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä.
Rikoksesta epäiltiin myös Helsingin Sanomien vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä sekä lehden toimituspäällikköä, mutta molemmat esimiestoimittajat välttivät syytteet.
Rikosepäilyt liittyvät Helsingin Sanomien joulukuussa 2017 julkaisemaan juttuun, joka käsitteli Puolustusvoimien Viestikoekeskusta sekä sotilastiedustelua ja maanpuolustusta. Puolustusvoimat teki poliisille tutkintapyynnön kirjoituksen julkaisemisen jälkeen.
HS:n syytä olla hiljaa omassa asiassaan
Hesarin työntekijöitä vastaan nostetut syytteet ovat herättäneet voimakkaita ja tunteisiin vetoavia reaktioita.
Helsingin Sanomien päätoimittaja Niemi, joka siis itse onnistui välttämään käräjöinnin, kuvaa syytteitä ”hätkähdyttäväksi”. Niemi kirjoittaa johtamassaan mediassa, että kolmea toimittajaa uhkaava vankeustuomio olisi vaarantamassa vapaan tiedonvälityksen. Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson vähemmän yllättävästi komppaa.
Myös erilaisia näkemyksiä on esitetty. Juristi Pasi Majuri kuvaa HS:n päätoimittajan temppua ”säälittäväksi”, millä Majuri viittaa siihen, ettei päätoimittaja Kaius Niemi ole suostunut avaamaan omaa osuuttaan jutun julkaisemiseen johtaneessa toimituksellisessa prosessissa, joten jälkiselvittelyssä kärsijöiksi ovat joutuneet lehden rivitoimittajat.
Julkisoikeuden yliopistonlehtori Matti Muukkonen moittii Helsingin Sanomia siitä, että lehti ylipäätään ottaa kantaa keskeneräiseen rikosasiaan tarkoituksena vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen.
– Minusta @hsfi ‘n pitäisi olla hiljaa omassa asiassaan. Maan suurimman median käyttäminen tuomioistuimeen ja yleiseen mielipiteeseen vaikuttamiseen on yksiselitteisesti väärin, Muukkonen kirjoittaa Twitterissa.
Muukkonen viittaa Trial by newspapers-ilmiöön, eli asialle suosiollisen tunnelman luomiseen median kautta.
Nakertaako Helsingin Sanomat jo oikeusvaltiota
Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho epäsuorasti huomauttaa Helsingin Sanomia kaksinaismoralismista.
Halla-aho kirjoittaa Twitterissa:
-Media on huolissaan siitä, että valtakunnansyyttäjä vaarantaa demokratian ja sananvapauden? Kaikkien näiden vuosien jälkeen on todettava, että lol (lol viittaa ääneen nauramiseen, toim. huom.). Oikeuslaitos on usein median hampaissa. Kun toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin rikoksesta, tuomio oli median mielestä väärä. Kun Hesarin toimittajia syytetään rikoksesta, syyte on väärä.
-Kyllä se on, kuulkaa, sillä tavalla, että Putin taputtaa käsiään, kun tällä tavalla nakerretaan luottamusta oikeusvaltioon. Onko media Putinin asialla? Maksetaanko sille ruplia? Suurin osa toimittajista pystyy ihan hyvin tekemään työtään rikkomatta lakia. Jos Vehkoo ja Hesarin toimittajat eivät kykene, ei vika ole lainsäädännössä vaan Vehkoossa ja Hesarin toimittajissa, Halla-aho sivaltaa.
Presidentti Niinistö läksyttää
Halla-ahon huomautus on aiheellinen siihen nähden, että Helsingin Sanomat on toistuvasti esiintynyt moraalinvartijana, joka erittäin mielellään muistuttaa, että sananvapauden käyttöön kuuluu vastuullisuus.
Kun harkintakyky omalla kohdalla pettää, Helsingin Sanomien toimituksen johdolla näyttää samalla pettäneen kyky ottaa vastaan seuraukset omasta toiminnasta.
Helsingin Sanomien toimittajien syytteisiin on ottanut kantaa myös presidentti Sauli Niinistö. Niinistö muistuttaa aiheellisesti Helsingin Sanomien toimitusta siitä, että kyseessä ei nyt ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun jostain mitä joku sanoo tai kirjoittaa, on nostettu syytteitä.
– Jos olemme sitä mieltä, että aina kun sananvapautta käytetään, niin siitä seuraamusten koituminen on sananvapauden rajoittamista, niin silloin meillä on aika monta pykälää rikoslaissa, jotka pitää ensin kumota, Niinistö sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Pasi Majuri Matti Muukkonen Johanna Vehkoo Maria Pettersson Kaius Niemi Sauli Niinistö Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtamedialle takaisku Yhdysvalloissa: Tuomioistuin määräsi New York Timesin palauttamaan vuodetut lähdemateriaalit ja kielsi uutisoimasta järjestöstä, joka paljastaa median manipulointia

Helsingin Sanomat kutsuu inhokkipoliitikkojaan lehden pääkirjoituksessa rotiksi – Halla-ahon mukaan Hesarin linjassa jo putinistis-göbbelsiläistä henkeä

Purra: Perussuomalaisten Venäjä-linjassa ei moitittavaa

Toimittajan työt eivät enää kiinnosta: Valtamedialla vaikeuksia löytää sopivia toimittajia – pätevistä puhumattakaan

Onko Helsingin Sanomat kertonut satuja, valtionsalaisuuksia, molempia vai ei kumpaakaan? HS joutuu puntariin sekä Wille Rydmanista että turvallisuussalaisuuden paljastamisesta

Helsingin Sanomat ehdotti isänpäivän aamuna isänpäiväkorttien askartelusta luopumista – somekansalta täystyrmäys: ”Uskomatonta roskaa”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.