Kirkon tulee noudattaa lakia eikä piilotella kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita hakijoita, Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari sanoi MTV:n presidentinvaalikeskustelussa. Huhtasaari sulkisi kielteisen päätöksen saaneet säilöön odottamaan paluuta kotimaahansa.

Millä tavoin kirkko voi suojella kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä, kysyttiin presidenttiehdokkailta. Saako se esimerkiksi piilotella paperittomia viranomaisilta?

Selkeimmin lainkuuliaisuutta kirkolta vaativat Keskustan Matti Vanhanen, kansanliikkeen ehdokas Paavo Väyrynen sekä Perussuomalaisten Laura Huhtasaari.

– Kirkon tulee noudattaa lakia, Huhtasaari sanoi.

Jos kirkko noudattaa lakia, on se vapaa toimimaan sen jälkeen miten haluaa, esimerkiksi kutsumaan ihmisiä luokseen, Huhtasaari sanoi.

– Vaikka käännyttää niitä kristinuskoon, mikä olisi todella hieno asia, koska kirkollahan on lähetyskäsky ja lähetystehtävä. Mutta lakia pitää ehdottomasti noudattaa.

Viranomaisia pakoilevien paperittomien ongelman Huhtasaari kuitenkin ehkäisisi mieluummin ennalta ottamalla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet säilöön, josta olisi vain yksi tie ulos – vapaaehtoinen paluu omaan kotimaahan.

Huhtasaaren mielestä on käsittämätöntä, että esimerkiksi Irak ei ota vastaan omia kansalaisiaan, kun he ovat täällä saaneet kielteisen päätöksen.

– Ja varmasti silloin Irakin kansalaiset haluaisivat lähteä kotiin jos sieltä olisi vain yksi tie ulos eli omaan kotimaahansa takaisin, koska me teemme hyvin huolellisesti nämä turvapaikkapäätökset, Huhtasaari sanoi.

– Ja jos ei ole hengenhätää ja sinuun henkilökohtaisesti ei kohdistu uhkaa, niin silloin sinun pitää lähteä täältä pois.

Suomen Uutiset