

PS ARKISTO
Huhtasaarta pyydettiin keskustelemaan kansallismielisyydestä – Ylen juontaja ryhtyi tenttaamaan Raamattua
Yleisradion Perjantai-keskusteluohjelmassa aiheena oli kansallismielisyys, ja vieraana nähtiin perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari. Kuten arvata saattoi, keskustelu luisui sivuraiteille, kun ohjelman juontaja ryhtyi yllättäen kyselemään Huhtasaaren vointia ja tenttaamaan Raamatun tekstien merkitystä.
Juontaja Sean Ricks kysyi, mitä Laura Huhtasaari ajattelee näkemyksestä, jossa kansallisuus sidotaan geeniperimään.
– Jos ajatellaan, että ei ole suomalaista kansaa, niin silloin tietenkään kukaan ei voi olla suomalainen. Kuitenkin on olemassa suomalainen kansa, samalla tavalla kuin on olemassa esimerkiksi Japanin kansa ja vaikka juutalaiset. Silloin samalla on myös tiettyjä asioita ja kriteerejä, jotka määrittelevät kansan ja kansakunnan, Huhtasaari vastasi.
Hän jatkoi, ettei kuitenkaan ole yksiselitteistä ja aukotonta määritelmää sille, onko joku suomalainen vai ei.
– Esimerkiksi geeniperimä ei ole ainoa määrittelevä tekijä. Mutta, jos minä itse vaikka menisin Japaniin ja sanoisin olevani japanilainen, niin kyllä siellä moni olisi kummissaan.
”Uskot sä, että näin tapahtui?”
Vaikka aiheena piti olla kansallismielisyys, juontaja Ricks ryhtyi yllättäen kuulustelemaan Huhtasaarta Raamatun sisällöstä.
Ricks väitti myös pokkana Huhtasaarelle, että tämä suhtautuisi kriittisesti tieteelliseen tietoon.
– Uskot sä, et näin tapahtui? Ricks tivasi viitaten Raamatun tarinaan Baabelin tornista.
– Uskon Raamattuun, mutta samalla se on toki hyvin kuvainnollinen ja historiallinen, kertomuksiin perustuva kirja. En ihan osaa sanoa, pystynkö siis tulkitsemaan Raamattua täydellisesti, Huhtasaari vastasi.
Yllättäen Ricks halusi tietää, mitä Huhtasaari ajattelee siitä, että uusimpien tietojen mukaan ihmisen alkukoti on paikannettu Botswanasta.
– Otan mielelläni aina uutta tietoa vastaan. Ainahan tiede on ihmisen tekemää, joten ihmiset sitä myös muuttavat kun tulee uutta tietoa, Huhtasaari vastasi.
”Miten sä Laura jakselet siellä EU:ssa?”
Keskustelu luisui taas sivuraiteelle, kun Ricks ryhtyi kyselemään miten Huhtasaari kykenee tulemaan toimeen muiden euroedustajien kanssa ja puhumaan heidän kanssaan englantia Euroopan parlamentissa.
– Mä haluan tietää Laura, kuinka sä jakselet siellä, Ricks heitti.
Kysymys nauratti Huhtasaarta. Hän huomautti juontajalle, että on ollut aiemmin vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa, jossa myös suoritti paikallisen ylioppilastutkinnon.
– Yhdysvalloissakin puhuin joka päivä englantia, oikein hyvin siis jakselen myös EU:ssa. Minähän kuulun EU-kriittiseen ryhmään. Meitä on siellä 73 meppiä. Eri maiden kansalaisissa on erilaisia persoonia. Minun mielestäni se on rikkautta ja se on ihan kiva juttu.
– Etkö sä ole kuullut, että etninen profilointi on väärin? juontaja yritti.
– Miksi se on väärin, onko se väärin jos huomaa eroja? Huhtasaari vastasi.
Nationalistiset tunteet ovat rikkaus
Huhtasaari kuitenkin totesi, että kansallismielisyys, nationalismi ei ole aatteena vaarallinen.
– Imperialismi, natsismi ja kommunismi sen sijaan ovat vaarallisia.
– Itse asiassa nationalistiset tunteet ovat rikkaus ihmiselle. Se tarkoittaa, että olet kiintynyt omaan paikkaasi ja haluat saavuttaa oikeudellisen, taloudellisen ja hallinnollisen itsemääräämisoikeuden. Ne ovat ihmisille luonnollisia oikeuksia siinä ryhmässä, mihin he kokevat kuuluvansa.
Soihtukulkue hiertää Ylen juontajaa
Juontaja Ricks otti puheeksi itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueen.
– Sä mainitsit natsismin. Mitä sä ajattelet siitä, että kulkueessa on ihmisiä, jotka ovat avoimesti natseja? Eiks se oo niinku nimenomaan kansallismielisyyden vastakohta? Ricks heitti.
Huhtasaari sanoi, ettei suomalaiseen kansallismielisyyteen eikä 612-soihtukulkueeseen kuulu natsismi.
– Mut voisitsä kulkea ikinä kulkueessa, jossa on mukana avoimesti natseja? Ricks kysyi.
Huhtasaari vastasi, ettei kukaan voi etukäteen tietää, ketä kaikkia on mukana avoimessa yleisötapahtumassa.
– Voihan sinne mukaan tulla myös kommunisteja. Meillä on jopa eduskunnassa lainsäätäjänä vasemmistoliiton riveissä kommunisti, Huhtasaari sanoi.
EU haluaa avoimia rajoja
Huhtasaari on aiemmin todennut, että EU:sta ollaan rakentamassa ”uutta Neuvostoliittoa”. Ricks kysyi, onko vertaus liioittelua.
Huhtasaari vastasi, että EU on suurvaltaprojekti, joka haluaa lakkauttaa kansallisvaltiot.
– EU haluaa avoimia rajoja. Jokaisen kriisin avulla, olipa kyse sitten maahanmuutosta, eurosta tai ilmastosta, niin lopputulos on aina se, että toimivaltaa pitää siirtää keskusvallan alle. EU myös pyrkii rajoittamaan sananvapautta, Huhtasaari sanoi.
Hän sanoi myös ajattelevansa kansallisvaltiota ylisukupolvisena asiana
– Omat isovanhempani ovat puolustaneet vapaata maata ja suomalaisten itsemääräämisoikeutta, myös omat vanhempani ovat olleet tekemässä töitä ja tuoneet tänne vaurautta. Nyt saan itse nauttia siitä, että Suomessa on hyvä olla: tämä on tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa naisilla on hyvä olla. Meidän pitää puolustaa Suomea ja suomalaisuutta. On surullista, että EU ei kunnioita kansallisvaltioita.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- usko Raamattu kansallisvaltiot avoimet rajat suomalaiset Kansallismielisyys Ilmasto Neuvostoliitto Sananvapaus Suomi Yle Laura Huhtasaari EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Unohtuiko jotain, Ylen A-studio?

Yle vaikeni kiusallisesta ilmastotutkimuksesta – suomalaismiesten enemmistö pitää ilmastokeskustelua tarpeettomana vouhotuksena

Yle esitti merkillisen kysymyksen Halla-aholle: ”Miltä tuntuu, kun jäitte pienten puolelle?”

PS-kansanedustajat Ronkainen ja Immonen: Ylen Isis-uutisointi räikeää mielipidemuokkausta

Rasistiksi ja natsipelleksi nimittäminen oli rikos – käräjäoikeus tuomitsi Ylen faktantarkistajan sakkoihin kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta

Perussuomalaiset valmiita leikkaamaan Ylen jättibudjettia: ”Suomalaisten hyvinvoinnin kannalta toissijainen rahareikä”

Tasapuolisuus taustalla – ruotsidemokraatit ja kokoomus vaativat Ruotsin yleisradiota tiukempaan kontrolliin
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.