

Morian leiriltä Kreikan mantereelle ja sitä kautta muualle Eurooppaan lennätettäviä alaikäisiä. / LEHTIKUVA
Immonen: EU ei saa sanella Suomen maahanmuuttopolitiikkaa – ”Komissio ajaa järjestelmää, jossa pakolaisleirin polttaminen palkitaan pääsylipulla Eurooppaan”
Euroopan komissio julkaisi uuden ehdotuksensa EU:n turvapaikkajärjestelmän kehittämiseksi. Uusi esitys pitää sisällään viisi lakiehdotusta, joiden tarkoitus on muun muassa yhdenmukaistaa toimet rajalla, nopeuttaa turvapaikanhakuprosessia ja tehostaa palautuksia. Kaikki toimet koskevat laittomasti Euroopan unionin alueelle pyrkiviä henkilöitä.
Uudessa paketissa jäsenmaiden olisi valittava kolmen vaihtoehdon välillä: joko ne ottavat vastaan turvapaikanhakijoita tai sponsoroivat pakolaisen palauttamista tai tarjoavat muunlaista rahallista tukea Euroopan maahanmuuttopolitiikan toimeenpanoon.
Taakanjako on vetovoimatekijä
Perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen mukaan EU-komission esittämä uusi maahanmuuttopaketti ei tulisi poistamaan ongelmia, vaan se entisestään kiihdyttäisi siirtolaisvirtoja Eurooppaan ja Suomeen.
– Taakanjakoon ja pakkosolidaarisuuteen perustuva maahanmuuttopolitiikka olisi suuri maahanmuuton vetovoimatekijä. Siirtolaisvirtojen kasvun hyväksyminen ja tulijoiden siirtely ympäri Eurooppaa, josta palautuksiin ei käytännössä päästä olisi vastuutonta toimintaa.
Lähtömaat eivät ota tulijoita vastaan
Komission esityksen mukaan turvapaikanhakijan vastaanottava maa saisi 10 000 euron tukirahoituksen henkilöä kohden ja maa voisi myös kieltäytyä vastaanottamisesta ja osallistua sen sijaan kielteisen päätöksen saaneiden palauttamiseen takaisin omiin kotimaihinsa.
– Palauttaminen on kuitenkin ollut jo kauan erittäin vaikeaa, kun lähtömaat eivät suostu ottamaan tulijoita vastaan. Kun palautus ei onnistu, turvapaikanhakijat jäävät tulomaahan. Kansalliseen keinovalikoimaan palauttamisen tehostamiseksi tulisikin ottaa muun muassa ehdollisuus viisumi-, kauppa- ja kehityspolitiikassa, Immonen toteaa.
Integraation syventämistä kriisin varjolla
Keskustelu EU:n yhteisestä maahanmuuttopolitiikasta sai virtaa vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisin iskettyä Eurooppaan. Komission maahanmuuttopakettia vauhditti myös Kreikassa sijaitsevan Morian pakolaisleirin tuhoisa tulipalo syyskuussa.
– On kestämätöntä, että komissio ajaa järjestelmää, jossa esimerkiksi pakolaisleirin polttamisesta palkitaan pääsylipulla Eurooppaan. Kestämätöntä on myös se, että EU:n integraatiota pyritään syventämään aina kriisien varjolla, olipa sitten kyse talous- ja finanssikriisistä, koronakriisistä tai maahanmuuttokriisistä, Immonen toteaa.
Yhteinen maahanmuuttopolitiikka ei ole ratkaisu
Immosen mukaan EU:ssa näyttää olevan linjana se, että yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa pyritään harmonisoimaan mahdollisimman löysien normien mukaiseksi ja sillä oletuksella, että tulijatulvaa ei voida estää saapumasta Eurooppaan.
– EU:n tarjoama hidas alistuminen turvapaikanhakijatilanteen jatkumiseen ei saa olla vaihtoehto. Eurooppalaisten on korkea aika herätä suojelemaan omaa mannertaan.
Immosen mukaan EU:ssa tullaan myös kohtaamaan tulevaisuudessa uusia tilanteita, joihin nyt ehdotettu EU:n maahanmuuttopolitiikka ei kykenisi vastaamaan.
– Tilanteet maahanmuuton suhteen voivat vaihdella Euroopassa. Jäsenmaiden poliitikkojen on tarvittaessa pystyttävä toimimaan nopeasti ja suvereenisti kansallisella tasolla. Ei voida olettaa, että jäsenmaat jäävät odottamaan EU-tason neuvotteluja ja niin sanottua yhteistä linjaa maahanmuutto-ongelmien eskaloituessa.
– Ainoa EU-tason toimiva ratkaisu voisi olla Australian mallin soveltaminen. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että EU noudattaisi ulkorajallaan Australian tapaan tiukkaa käännytyspolitiikkaa. Ulkorajavalvonta olisi tehokasta. Ihmissalakuljettajille ja laittomille siirtolaisille annettaisiin selkeä signaali, että Eurooppaan ei voi tulla laittomin keinoin. Jäsenvaltioille voitaisiin myös asettaa velvoite olla ottamatta vastaan toisesta jäsenmaasta tulevia turvapaikanhakijoita. Lisäksi hädänalaisia pyrittäisiin auttamaan lähellä kriisialueita. Näin saataisiin turvapaikanhakijatulva estettyä, Immonen sanoo.
Päätösvalta pidettävä kansallisissa käsissä
EU-komission maahanmuuttopaketti siirtäisi päätösvaltaa maahanmuuttoasioissa unionille. Paketti jättäisi jäsenmaille käytännössä kaksi vaihtoehtoa: joko vastaanotat turvapaikanhakijoita tai maksat.
– Suomen on säilytettävä mahdollisimman suuri itsenäinen päätäntävalta maahanmuuttopolitiikan saralla. Itsenäisen maan tulee voida itse päättää, ketä se päästää rajojensa sisälle, Immonen sanoo.
– Julkisen vallan ei tule edistää massamaahanmuuttoa ja suomalaiselle elämäntavalle vieraiden kulttuurien ylläpitoa. Suomalaisten on voitava luottaa siihen, että maassa harjoitetaan maahanmuuttopolitiikkaa, joka vahvistaa eikä heikennä yhteiskuntaa.
Suomen löysä turvapaikkapolitiikka remonttiin
Immosen mukaan Suomen turvapaikkapolitiikka on edelleen Pohjoismaiden löysintä esimerkiksi perheenyhdistämisten osalta.
– Suomessa on aivan liian väljät suojelukriteerit, löysät perheenyhdistämiskäytännöt sekä tehottomat palautusmenettelyt ja avokätinen sosiaaliturva. Nämä houkuttelevat turvapaikanhakijoita Suomeen.
– Suomen tulee karsia epäterveitä houkuttimia leikkaamalla maahantulijoille myönnettäviä vastikkeettomia etuuksia sekä asettamalla oleskelulupa-, perheenyhdistämis-, työ- ja oleskelulupaehdot kansainväliselle minimitasolle, Immonen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maahanmuuttopaketti pakolaisleiri kriisi lähtömaat liittovaltiokehitys turvapaikkajärjestelmä siirtolaiset EU-komissio Eurooppa Tuhopoltto Suomi perussuomalaiset Olli Immonen EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Visegrad-maat: Ei läpimurtoa komission turvapaikkauudistuksessa

Euroopan komissiolta tulossa uusi ehdotus turvapaikkajärjestelmään: Asuta tai palauta

Hakkarainen: Palkitaanko Morian leirin tuhopolttajat matkalipulla Eurooppaan?

Jimmie Åkesson haluaa pakolaispolitiikan painopisteeksi palautukset turvapaikkatyrkytyksen sijasta – tähtää oikeusministeriksi seuraavaan hallitukseen

Pakolaisleirit roihuavat – jos sillä saa menolipun Suomeen

Purra: EU vie rahat ja tuo turvapaikanhakijat

Junnila: Sisäministeriö valmistelee keinoja laittoman maassaolon laillistamiseksi

Ruuhkaisa viikonloppu Kanariansaarilla – yli 1 600 siirtolaista saapui veneineen Afrikasta

EU:n sisäministerit eivät saaneet kasaan sopua siirtolaispaketista
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.