Itävallan presidentinvaalien toisella kierroksella alustavissa tuloksissa molemmat ehdokkaat ovat itävaltalaislehti Der Standardin mukaan rinta rinnan. Vaaleissa ovat vastakkain euro- ja maahanmuuttokriittisen Vapauspuolueen Norbert Hofer, sekä vihreiden tukema Alexander Van der Bellen.

Euroopassa odotetaan tuloksia sydän syrjällä. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on suoraan kertonut tukevansa Van der Belleniä. Tällainen tuki ulkomailta on perin harvinaista.

Itävallan presidentin virka on enimmäkseen seremoniallinen. Hofer on kuitenkin todennut, että melko harva oivaltaa presidentin valtaoikeuksia. Presidentti voi esimerkiksi hajoittaa hallituksen. Itävallan hallitus koostuu Saksan mukaan porvarillisesta ÖVP:stä ja sosialidemokraateista (SPÖ).

Vaaleja seurataan pitkin Eurooppaa, sillä Hoferin edustamaa Vapauspuoluetta on syytelty äärioikeistolaiseksi. Hofer keräsi ensimmäisellä kierroksella yli 35 prosenttia äänistä. Itävallan presidentti on toisen maailmansodan jälkeen tullut joko ÖVP:n tai SPÖ:n riveistä. Ensimmäisellä kierroksella puolueiden ehdokkaat tulivat kuitenkin vasta neljänneksi ja viidenneksi hieman yli 11 prosentin äänisaaliilla.

Toinen kierros on niin tiukka, että tulosta voidaan joutua odottamaan maanantaihin asti. Postitse annetut äänetkin voivat tulla merkittäväksi näissä vaaleissa.

Henri Myllyniemi