Opposition kansanedustajat SDP etunenässä dramatisoivat torstain kyselytunnilla ulkomaisen rekkaliikenteen tuomia riskejä. Perussuomalaiset joutuivat oikomaan aivan liian hätäisiä väittämiä.

SDP väitti, että Suomi olisi vapauttanut ulkomaista rekkaliikennettä, vaikka ei olisi ollut pakko. Liikennevaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps.) puuttui tähän.

– Nämä kysymykset ovat olleet harhaanjohtavia. Olen siitä huolissani, koska kysymyksen esittäjät ovat liikennevaliokunnan jäseniä ja tämä todistaa sen, että he eivät ole tienneet, mistä he ovat olleet päättämässä, Jalonen kommentoi saaden eduskuntasalin kohahtamaan.

Kyse oli ns. kabotaasiliikenteestä, joka tarkoittaa sitä, että ulkomaille rekisteröidyllä ajoneuvolla hoidetaan kuljetuksia toisen maan sisällä.

– EU-asetushan on ollut voimassa jo monia vuosia. Asetuksen vastaisesti Suomi teki kansallisen lainsäädännön määritelläkseen tarkemmin väliaikaisen liikennöinnin ja sitä nyt on EU:n pakotteesta poistettu, Jalonen totesi.

Talvirengaspakko ja vinjettimaksu

Ulkoministeri Timo Soini kertoi että hallitus pyrkii suojelemaan suomalaisten rekkakuskien ajoja muualla laajassa EU:ssa.

–  Me haluamme turvata kaikilta osin suomalaisen kuljetusyrittäjyyden tulevaisuuden. Ja se edellyttää, että pystymme toimimaan ulkomailla ympäristöystävällisesti ja kestävästi. Tämä on minusta erittäin tärkeätä. Asiahan oli viime kaudella täällä ja kas kummaa – se on taas täällä. Ja niin kauan kuin sitä ei hoideta, se on edelleen täällä. Mutta jos asia saadaan jengoilleen – vinjettimaksu on yksi ja talvirengaspakko toinen, näitä pystytään hoitamaan, Soini sanoi vastatessaan Jyrki Kasvin (vihr.) kysymykseen.

Kasvi oli kysynyt, voisivatko muut EU-maat rajoittaa suomalaisten yritysten ajelua omalla alueellaan tai vaatia Suomelta vahingonkorvausta omille yrityksilleen aiheutetuista vahingoista.

Soini mielestä Kasvin hyvä kysymys selitti täysin sen, miksi Suomen täytyi muuttaa rekka-autoilun säädöksiä.

Ministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan vinjettimaksua harkitaan ja talvirengasmääräyksiä kiristettäneen jo ensi syksynä.

Korjaus 12.6.2016 klo 20.24 – Poistettu Tanskaa koskeva kommentti. 

Veli-Pekka Leskelä