

MATTI MATIKAINEN
Julkinen sotejärjestelmä on kriisissä – ”Kaikki voimavarat pitäisi kohdistaa suomalaisten ihmisten auttamiseen, hoitamiseen, parantamiseen ja pelastamiseen”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra katsoo, että julkinen keskustelu tammikuun aluevaaleista ja sote-uudistuksesta on ajautunut väärille urille. Samalla mediassa on vakuuteltu, että vaalit eivät edes kiinnosta äänestäjiä.
Riikka Purran mukaan soten kanssa vuosikaudet jumpanneet poliitikot voivat katsoa peiliin.
– Uudistusta on tehty merkillisistä lähtökohdista käsin, välillä terveysjättien etu, välillä puolueiden omat hillotolpat edellä. Sosiaali- ja terveydenhuollon keskustelussa hoetaan takuita ja mitoituksia ja integraatiota. Monille kansalaisille uudistus on jäänyt abstraktiksi ja pelkkä sana ”sote” on jo luotaantyöntävä, vaikka itse asiat tietenkin ovat tärkeitä ja koskettavat meitä kaikkia, tavalla tai toisella, ainakin jossakin elämänvaiheessa. Sotessa se, mitä sanotaan tehtävän tai mistä puhutaan, on vain puoli totuutta.
– Pitäisi puhua siitä, miksi terveydenhoito on jakautunut kuin kahdelle kastille, miksi julkisen puolen palvelut ovat osassa maata, kuten vaikkapa Espoossa, käytännössä romahtaneet, miten vanhusten- ja vammaistenhoidossa on järkyttäviä epäkohtia, miten nuoret eivät pääse mielenterveyspalveluihin, miten keskituloisia ohjataan suoraan yksityiselle, miten paljon resursseja menee ongelmallisen maahanmuuton sote-palveluihin, Purra sanoo.
Hän puhui tänään tuumaustunnilla perussuomalaisten aluevaaliohjelman julkistamistilaisuudessa.
Kansalaisten passivoittaminen palvelee vanhoja puolueita
Tulevat vaalit ja aluevaltuustojen rooli ovat myös varsin teknisiä. Jos kaikki puolueet lupaavat puolustaa lähipalveluita ja ovat yhtä huolissaan vanhuspalveluista, mistä vaaleissa siis äänestetään?
Purra katsoo, että vaalien teknisyys ja epäpoliittisuus aiheuttavat juuri sen, että asia nähdään tylsänä, vaikeaselkoisena, epäkiinnostavana ja valitettavasti myös turhana.
– Tämä kansalaisten aktiivinen passivoittaminen palvelee vanhoja suuria puolueita. Erityisesti keskusta tietää tämän. Vaikka sen kannatus mataa pohjamudissa, se tietää, että maakuntien iankaikkiset keskustalaiset kyllä uurnille vääntäytyvät ja puolueelle riittävän kelvollisen tuloksen antavat. Ja uudistus muuten sitten antaa vaikka minkälaisia etuja, työpaikkoja, virkoja, demokratiarahaa ja kampaviinereitä. Näiden tarjoama hyöty ylittää valtakunnallisen kannatuksen alakulon.
Järjestelmän rahoituspohja on epätasapainossa
Purra sanoo, että perussuomalaiset suhtautuu tähän kaikkeen äärettömän kielteisesti.
– Suomalainen julkinen sotejärjestelmä on kriisissä, hyvinvointijärjestelmä rapautuu kovaa vauhtia, hoitoonpääsy, mielenterveyspalvelut, lastensuojelu, vanhustenhoito, vammaiset.
– Järjestelmän rahoituspohja on epätasapainossa. Me emme tarvitsisi yhtään uutta himmeliä tukemaan hiipuvia poliittisia läänityksiä tai vasemmistoideologiaa määrittämään palvelujen tarjoajia, vaan kaikki mahdolliset voimavarat pitäisi kohdistaa suoraan kentälle, suomalaisten ihmisten auttamiseen, hoitamiseen, parantamiseen ja pelastamiseen. Uudistukseen liittyy erittäin paljon epävarmuuksia, ja vasta usean vuoden päästä kunnolla nähdään, miten ongelmallinen uusi rakenne onkaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aluevaalit hillotolppa resurssit rahoitus äänestäjät hyvinvointi suomalaiset sosiaali- ja terveyspalvelut sote-uudistus Riikka Purra Mielenterveyspalvelut vanhustenhoito perussuomalaiset Keskusta maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kankaanniemi: Yksi sote-uudistuksesta pahiten kärsivistä väestöryhmistä on yksinäiset miehet

Ajaako keskusta enää suomalaisten ja haja-asutusalueiden asiaa?

Antikainen: Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien hoitoa ei voi siirtää koronan jälkeiseen aikaan – monen lapsen ja nuoren kohdalla oikeasti henki kyseessä

Nuorten ongelmat ja pahoinvointi kasvavat Suomen väitetystä vauraudesta huolimatta – Halla-aho: “Mikä on mennyt pieleen?”

Perussuomalaiset vaatii, että lääkärien ja hoitajien on osattava suomea

Perussuomalaiset: Terveyskeskuspalveluautot täydentämään sotea – ”Ratkaisu kaikkiin niihin tilanteisiin, joissa lähipalvelua ei ole saatavilla”

Reijonen ja Vallin: Mihin aluevaltuustojen päätökset perustuvat?

Reijonen: Sote-uudistuksessa on tiedostettava vanhuspalveluiden muutos

Purra: Hallitus runnoi poliittisen himmelin ilman tarvittavaa rahoitusta ja aikaa – edes pääministerin maakunta ei todennäköisesti ole ajoissa valmis
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.