Perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokouksesta on tullut tänään kuluneeksi vuosi. Vuoden ajan puoluetta johtanut Jussi Halla-aho vetää Facebookissa kuluneen vuoden yhteen toteamalla, että se, mitä perussuomalaiset edustavat, on nyt uusi normaali Euroopassa. Muut suomalaiset puolueet taas alkavat olla nykyisessä Euroopassa jäänne menneestä.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aholle ei ole jäänyt katkeruutta eduskuntaryhmän hajoamisesta. Hän kiittää kentällä vallitsevaa yhteishenkiä ja sieltä saatua tukea.

– Kun asioihin on saatu etäisyyttä ja perspektiiviä, yhä useampi – ja allekirjoittanut siinä mukana – on myös sitä mieltä, että kaiken, mitä tapahtui, pitikin tapahtua. Uutta on helpompi rakentaa puhtaalta pöydältä kuin kivirekeä perässä vetäen, Halla-aho totesi Facebook-seinällään.

Tulossa on hurja vaalivuosi. Kuluneen vuoden aikana Perussuomalaiset näyttivät voimansa presidentinvaalissa, jossa varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari sijoittui kolmanneksi.

Huhtasaari sanoi presidentinvaalien jälkeen, että perussuomalaiset ovat uusi normaali. Tälle vähän hihiteltiin, koska se ymmärrettiin väärin, Halla-aho sanoo.

– Se, mitä perussuomalaiset edustavat, ON uusi normaali Euroopassa. Tällä viittaan sekä kansallismielisten puolueiden voittokulkuun että ennen kaikkea siihen, miten ”nuivuudesta” ja kansallisesta edusta on tullut myös perinteisten valtapuolueiden agendaa.

Mitä Perussuomalaiset 2015, sitä Tanska, Itävalta ja Hollanti 2018

Halla-aho ottaa esimerkiksi kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden säilöönoton, jota perussuomalaiset vaativat jo syksyllä 2015.

– Mediassa itkettiin perussuomalaisten kannattavan ”keskitysleirejä”. Vaatimukset tyrmättiin perustuslain ja kansainvälisten sopimusten vastaisina. Kesällä 2018 keskeiset verrokkimaat Tanska, Itävalta ja Hollanti ajavat EU:n neuvostossa tismalleen samaa.

Halla-ahon mukaan muualla Euroopassa tapahtuva muutos suojelee myös Suomea, koska olemme maantieteellinen pussinperä.

– Meillä ei silti ole varaa jäädä maanosan yksinäiseksi hölmöläksi, koska mitä ahtaammaksi olot muissa maissa käyvät sosiaaliturvasiirtolaisille ja islamilaiselle fanatismille, sitä suuremmaksi kasvaa Suomen suhteellinen houkuttelevuus.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset edustavat Suomessa yksin uutta eurooppalaista normaalia.

– On selvää, että jos nykyiset valtapuolueet ja niiden apupuolueet muodostavat seuraavan hallituksen, ne jatkavat samaa linjaa kuin tähänkin asti.

Kansa on perussuomalaisten linjoilla

– Suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että laittomasti maassa oleville ei pidä tarjota terveydenhoitoa; että kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneet pitää ottaa säilöön; että toisen EU-maan kautta saapuvilta henkilöiltä ei pidä ottaa vastaan turvapaikkahakemuksia; että rikolliset on karkotettava nopeammin ja tehokkaammin; ja että EU-maiden ei pidä maksaa toistensa velkoja.

Käytännössä perussuomalaiset ovat siis ainoa puolue, joka on näissä ja monissa muissa aiheissa samalla linjalla kuin kansalaisten enemmistö.

– Tätä on korostettava vaalien alla, mutta samalla on korostettava kansalaisen vastuuta omasta itsestään, Halla-aho sanoo.

– Kärjistäen: jos äänestät kokoomusta, älä ihmettele, kun saat kokoomuslaista politiikkaa.

Suomen Uutiset