– Hoitajamitoituksen saattaminen lakiin ei ole perussuomalaisille kuollut kirjaus. Vaadimme ja esitämme asiaa, kunnes se toteutuu, painottaa kansanedustaja Arja Juvonen.

– Esitimme tänään vaihtoehtobudjetissamme hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin suositusten sijaan sekä kotihoidon hoitohenkilöstön mitoituksen määrän selvittämistä ja selkeyttämistä. Meidän kantamme ei ole tässä asiassa muuttunut, eikä muutu. Perussuomalaiset haluavat ”haamuhoitajakikkailut” kuriin.

Listoilla olemattomia hoitajia

Tänään on uutisoitu ns. haamuhoitajista (Iltalehti 13.11.18), joita on kirjattu vanhustenhoidon hoivapaikkojen työvuorolistoihin, mutta jotka todellisuudessa eivät ole ollenkaan työvoimana.

– Herää kysymys, millaisella mitoituksella siellä oikein hoitotyötä tehdään. Vanhuslain ja laatusuositusten toteutumisen seuranta on ollut puutteellista, mikäli näitä epäkohtia ei ole onnistuttu näkemään saati korjaamaan.

Järkyttävää kikkailua

Juvosen mielestä aluehallintoviraston ja oikeusasiamiehen on lähdettävä välittömästi tutkimaan tilannetta Suomessa ja tehtävä perusteellinen selvitys siitä, että miten laatusuosituksia oikein noudatetaan vai noudatetaanko niitä mitenkään.

– On selvitettävä, voidaanko työvuorossa kikkailla näin järkyttävällä tavalla, Juvonen vaatii.

– Onhan tämä nyt ihan naurettavuuden huippu ajatella tai uskotella, saati ihan oikeasti kuvitella, että jonkunlaiset ”ei velvoittavat” suositukset saisivat toimijat kuin ihmeen voimalla velvoittamaan ja kohdentamaan ylimääräistä resurssia ja voimavaroja vanhustenhoitoon. Missä unelmissa ja haaveissa tässä yhteiskunnassa eletään?

Vanhustenhoidosta ei saa tinkiä

Perussuomalaisten mielestä vanhustenhoidosta ei tingitä eikä hoitotyö ole läpihuutojuttu, vaan vaativaa ja arvostettavaa työtä, jossa kohteena on ihminen ja Suomea rakentanut vanhus.

– Perussuomalaiset eivät jätä vanhuksiaan, vaan vaativat vanhustenhoitoon resursseja niin kotona kuin laitoksessakin. Omaishoidontukea esitämme verovapaaksi.

– Hoitajamitoituksen ympärillä on ollut kovin hiljaista eduskunnassa, vain perussuomalaiset ovat pitäneet siitä ääntä kaikki nämä vuodet. Olemme vanhusten puolustajia, jotka kantavat huolta myös heidän hoitajistaan, Juvonen muistuttaa.

Hoidettavien määrä kasvaa

Perussuomalaiset onnistuivat jo kertaalleen torppaamaan hoitajamitoitukseen tällä eduskuntakaudella aiotut heikennykset.

– Ilmoitin, että ei käy ja laadin samalla myös SWOT-riskianalyysin, jonka lähetin luettavaksi eri ministeriöihin. Se oli jykevää ja todellista tekstiä, eikä heikennyksiä ei silloin saatettu loppuun.

– Olen taustaltani hoitaja ja tiedän hoitoalan tilanteen. Koko ajan hoitotyön keikkoja ja satunnaisia työvuoroja tehdessäni kohtaan hoitotyön arjen edelleen. Se on ihmeellinen ala, sillä mikään ei tunnu siellä muuttuvan, vaan säästöillä painetaan, vaikka hoidettavien määrä lisääntyy. Mutta me kaikki vanhenemme ja olemme siellä ennemmin tai myöhemmin hoidettavina. Näitä asioita kannattaisi miettiä vähän aikaisemmin, Juvonen muistuttaa.

SUOMEN UUTISET