Viime vuosien kuuma peruna, niin sanottu ”paskalaki” puhutti eduskuntaa jälleen keskiviikkona. Tällä kerralla puhuttiin lähetekeskustelussa hallituksen tuoreesta esityksestä, joka ratkaisi aiempien hallitusten luomat ongelmat.

Avainasemassa tässä olivat perussuomalaiset, myös hallituksen käsittelyssä.

Esityksen esitteli ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.). Hän ei kuitenkaan maininnut, että ympäristöministeriön alkuperäinen esitys oli vielä vuosi sitten niin tiukka, että se olisi rajoittanut vahvasti vanhojen mummonmökkien korjauksia.

Asiaan vaikutti ratkaisevasti rakennusalan asiantuntija, kansanedustaja Martti Mölsä (ps.).

Alun perin esityksen teksti oli tiukempi: jo julkisivujen rakentaminen tai lämpöeristysremontti olisi pakottanut myös viemärijärjestelmien uusimista tiukimpien säännösten mukaisesti. Se olisi rajoittanut merkittävästi mahdollisuuksia korjata ja parantaa vanhaa taloa, vaikka muutos ei liittyisi vesien käsittelyyn, Mölsä totesi Suomen Uutisissa keväällä.

Viemäröinti pakollista vain rannoilla ja pohjavesialueilla

Nyt laki vapauttaa ennen vuotta 2004 rakennetut kiinteistöt viemärinrakennuksen määräajasta muualla paitsi rannoilla ja pohjavesialueilla.

– Nyt laki sallii jopa asunnon laajentumisen. Minä ajoin muutokset läpi, Mölsä iloitsi.

Mölsä iloitsi lakiesityksen tulosta eduskuntaan ennen keskustelua.

– Koetetaan pitää kiinni siitä, mitä neuvotteluista on sovittu. Tärkeä pykälä on se, joka määrittelee, milloin viemäriverkostoa tulee peruskorjata. Ennen vuotta 2004 rakennettuihin taloihin ei tarvitse tehdä mitään, jos ei merkittäviä muutoksia tehdä, Mölsä sanoi.

– Vesistöissä on 100 metriä raja tietenkin. Pitäähän ympäristöäkin suojella, 30.10.2019 on raja niissä rakennuksissa. Muissa vasta sitten, jos viemärijärjestelmän tehdään muutoksia tai uudisrakennukseen verrattavia rakennustoimenpiteitä. Se on hyvä jos se näin menee – ja sehän on neuvoteltu, Mölsä uskoi.

Vastaavat muutokset kuin rannoilla täytyy tehdä myös pohjavesialueilla.

Laki päättää vuosia kestäneen kädenväännön. Ja vielä viime metreilläkin piti kamppailla.

– Oli tärkeää, että saatiin pois kohdat, joissa liian pienet muutokset olisivat laukaisseet viemäreiden uusimisen, kuten pienet julkisivujen muutokset, Mölsä totesi.

Lakia moitittiin lähinnä vain vihreiden suunnalta.

Veli-Pekka Leskelä