Poliisikansanedustaja Reijo Hongisto oudoksuu Ylen toimittajan Abdirahim Husu Husseinin sosiaalisessa mediassa levittämää vihamielistä viestiä. Hän kysyy, mihin toimiin Yle Puheen ohjelmien sisällöistä vastaava toimittaja Ismo Silvo aikoo viestin johdosta ryhtyä.

Hongisto viittaa avoimessa kirjeessään Abdirahim Husu Husseinin yksityishenkilölle osoittamaan kirjoitukseen, jossa Hussein toteaa: ”Syö paskaa ja kuole pois!”

– Viesti on herättänyt hämmennystä sillä monet tulkitsevat sen selvästi rasistiseksi vihapuheeksi. Hämmennystä on lisännyt se että viestin mitä ilmeisimmin on kirjoittanut erästä Yleisradion puheohjelmaa juontava henkilö, Hongisto toteaa.

– Moni kysyy, miten on mahdollista että puolueettomana mediatalona itseään mainostavan yleisradion palveluksessa oleva toimittaja/juontaja voi levittää sosiaalisessa mediassa noin halventavan ja jopa uhkaukseksikin tulkittavan viestin? Onko tämä Yleisradion uutta ohjelmapolitiikkaa? Mikä on toimittajan vastuu lausumastaan ja kirjoittamastaan viestistä? Mikä on ohjelmien sisällöstä vastaavan toimittajan vastuu silloin kun työntekijä kirjoittaa julkisuuteen vihapuheeksi tulkittavan viestin?

– Minä kysyn teiltä arvoisa julkaisujohtaja – mihin toimiin Te ryhdytte jotta tällainen kirjoittelu ei toistu?

Husseinin kiivassanainen kommentti oli tarkoitettu vastaukseksi yksityishenkilön viestiin, joka kuului seuraavasti:

– Suomen maahanmuuttovirasto on todennut Somalian turvalliseksi maaksi ja Migrin mielestä myös sellaiset henkilöt, jotka vierailevat/lomailevat Somaliassa, pitäisi karkottaa pois Suomesta. Ole hyvä ja poistu Suomesta perheesi kanssa. Sinua ei täällä tarvita ja me suomalaiset emme halua elättää sinua eikä perhettäsi. Mene kotimaahasi ja poliitikoi siellä ja yritä rakentaa siitä kehitysmaasta sellainen, ettei sieltä enää kenenkään tarvitsisi tulla pakolaiseksi Eurooppaan, jonka me eurooppalaiset olemme rakentaneet meille!

Hongisto kertoo saaneensa Husseinin kirjoituksen takia kymmeniä kummeksuvia yhteydenottoja.

Ylen kaikkia toimittajia sitovissa eettisissä ohjeissa painotetaan ihmisarvon kunnioittamista ja ihmisarvon loukkaamattomuutta. Kuoleman toivottaminen verkkokeskustelijalle ei välttämättä vastaa eettisten ohjeiden henkeä. Ohjeissa kannustetaan myös torjumaan väkivaltaan yllyttäminen ja vihan lietsonta.

Sananvapauspalkinnon voittanut Hussein herätti ihmetystä myös elokuussa. Hän vaati tuolloin mediaa sensuroimaan ISIS:in hirmuteot uutisista.

LUE MYÖS: YLEN VASTAUS HONGISTOLLE >

Muutos ti 10.11.2015 klo 16.57: Hongiston avoin kirje oli alun perin osoitettu Atte Jääskeläiselle. Yle Puheen ohjelmien sisällöistä vastaa kuitenkin Ismo Silvo.

SUOMEN UUTISET