– Kuunteleeko Helsingin kokoomusjohto lainkaan, mitä pääministeri Alexander Stubb sanoo, vai eikö se vain välitä pääministerin ilmaisemasta tahdosta luopua vanhanaikaisesta suhmurointipolitiikasta?

Tämän Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajan paikkaa koskevan, pitkään jatkunutta nimitysfarssia koskevan kysymyksen esittää blogissaan perussuomalaisten Nuutti Hyttinen (ps.).

Johtajapaikkaa tavoitteli aikaisemmin kansanedustaja Lasse Männistö (kok.), mutta tämän oli vetäydyttävä asiasta nousseen suuren kohun vuoksi. Nyt korkeaan virkatehtävään on nousemassa kokoomuksen Pia Sutinen.

Hyttisen mukaan kokoomuksen olisi pitänyt joko pitänyt esittää tehtävää avoimeen hakuun tai edes nostaa tehtävään omista joukoistaan esimerkiksi Sari Sarkomaan (kok), jolla olisi tehtävään soveltuva koulutus ja aikaisempaa kokemusta.

– Sen sijaan Helsingin Kokoomuksen valtuustoryhmä esittää tehtävään Laura Rädyn hyvää kaveria ja entistä vaalityöntekijää, Hyttinen moittii viitaten Helsingin Sanomien tämän päiväiseen uutiseen.

Pääministeri Stubb kertoi Männistön tapauksen yhteydessä, että hän haluaa tuoda kokoomukseen ja politiikkaan uuden tavan toimia: ”Haluan, että se tapa on avoin ja se tapa tuntuu ja näyttää reilulta. Tässä (Männistön asiassa) nämä kriteerit eivät täyttyneet vaikka Lasse Männistö olisi pätevä tehtävään.”

Nyt Stubbin linjaus joutuu puntariin.

– Mikäli Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmä kävelee asiassa pääministerin selvästi ilmaiseman tahtotilan ylitse, syntyy väistämättä kuva, ettei pääministeri ole kykenevä johtamaan omaa puoluettaan, Hyttinen toteaa.

Hyttisen mukaan Sutisen nimitys herättäisi ulkopuolisissa kuvan, ettei paikkaa ole läänitetty ainoastaan kokoomukselle, vaan palkkioviraksi nimenomaisesti Laura Rädylle (kok.) tai hänen vapaavalintaisesti esittämälleen kaverille.

– Kysymykseksi jää, pistääkö pääministeri omat joukkonsa aisoihin oman uskottavuutensa nimissä.  Vai joutuuko Sutinen itse Männistön tavoin tekemään johtopäätöksensä ja ilmoittamaan Tujusen ja Romakkaniemen käskemänä, ettei ota tehtävää vastaan, kun julkisuus käy kokoomuksen kannalta liian kiusalliseksi, Hyttinen pohtii.

Vihreät: Sutinen ei ole pätevin, ei sopivin

Hyttinen muistuttaa myös vuoden 2009 tapahtumista. Tuolloin vihreät pistivät Sutisen perhepalvelujohtajanimityksen äänestykseen. Hänen valintansa ratkaistiin sosiaalilautakunnan äänestyksessä äänin 7-4.  Vihreät ja vasemmistoliitto jäivät äänestyksessä alakynteen. Lautakunnan puheenjohtaja, vihreiden Sirkku Ingervo sekä vasemmistoliiton Jouko Kajanoja jättivät Sutisen valinnasta eriävän mielipiteensä:

ERIÄVÄ MIELIPIDE PERHEPALVELUJOHTAJAN VALINNASTA

Pia Sutinen ei ole pätevin ja sopivin hakija perhepalvelujohtajan tehtävään, sillä hänellä ei ole sosiaalialan työkokemusta tai koulutusta. Poliittinen kokemus ei pätevöitä tähän tehtävään, vaikka voi hyödyksi ollakin. Toivoisin Pia Sutisen toimivan jossain hänen koulutustaan ja työkokemustaan paremmin vastaavassa tehtävässä Helsingin sosiaalivirastossa.

Nuutti Hyttisen kysymys vihreille kuuluukin: Onko vihreiden ryhmänjohtajalla Emma Karilla yhtä paljon selkärankaa kuin heidän sosiaalilautakunnan puheenjohtajana toimineella rivijäsenellään kyseenalaistaa apulaiskaupunginjohtajan valinta?

Matias Turkkila