Yleisradion äärimmäisen nuiva suhtautuminen julkiseen keskusteluun kehitysapumenojen tarpeellisuudesta kävi taas selväksi torstai-iltana Ylen kuntavaalitentissä, johon oli kutsuttu eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Ylen juontaja sai ilmeisesti korvanappiinsa käskyn lopettaa keskustelu, kun Halla-aho esitti kehitysapua menoleikkauskohteeksi.

Yleisradion alustoilla ei haluta eikä sallita poliitikkojen keskustelua kehitysapumenoista, vaikka Suomi kippaa joka vuosi maailmalle 1 200 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa kehitysapuun.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitti torstai-iltana Ylellä puoluejohtajien tv-tentissä, että julkisista menoista pitää karsia kaikki turhat kulut.

Halla-aho totesi, että menoleikkaukset pitäisi kohdistaa toissijaisiin ja ylimääräisiin menoihin, kuten kehitysapuun, jonka kulut Suomen veronmaksajille ovat tänä vuonna siis yli 1,2 miljardia euroa.

– Vaihtoehto olisi, että kehitysapua maksettaisiin jatkossa vain budjettiylijäämästä. Tällä hetkellä me otamme ne rahat velaksi ja…, Halla-aho sai sanottua suorassa lähetyksessä ennen kuin Ylen juontaja katkaisi lauseen ja päättäväisesti siirsi keskustelun pois kehitysapumenoista.

Yle tukahdutti kehitysapukeskustelun aikaisemminkin

Kyseessä oli lyhyen ajan sisällä jo toinen kerta, kun Yle suorassa tv-lähetyksessä katkaisee keskustelun kehitysapumenoleikkauksista.

Torstai-iltana nähtiin toisinto viime huhtikuun Ylen A-Talkista, jossa Halla-aho tuolloinkin sai aloitettua keskustelua suorassa tv-lähetyksessä sellaisten julkisten menojen karsimisesta, jotka eivät kuulu suomalaisen veronmaksajan maksettavaksi.

– Säädetään vaikka lailla, että kehitysapua voidaan maksaa vain ylijäämästä. Sillä saadaan 1 200 miljoonan euron säästö vuodessa. Sillä voidaan kuitata teidän kehysylityksenne seuraavalta vuodelta, Halla-aho sanoi Ylen A-Talkissa.

Halla-ahon ehdotus oli niin jäätävä, että edes yleensä puheliaat kansanedustajakollegat Antti Kurvinen (kesk) ja Antti Lindtman (sd) eivät kyenneet sanomaan sanaakaan.

Myös Ylen juontaja johdatteli nopeasti keskustelun pois kehitysapuleikkauksista – aivan kuten tänäänkin tapahtui.

SUOMEN UUTISET