Talouden iso kuva on muilta puolueilta täysin hukassa. Vihervasemmistolaita kuvittelee voivansa ottaa loputtomasti velkaa, keskusta höpisee vihreästä siirtymästä, kokoomus kurittaisi köyhimpiä. Lakko-oikeuden rajoittamistakin kaavaillaan. Mikä neuvoksi? Kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) puntaroi talouden vakauttamista Suomen Yrittäjien paneelissa. Perussuomalaiset trimmaisi julkista taloutta, kirkastaisi valtion ydintehtäviä ja pyrkisi toiminnan jatkuvaan parantamiseen.

Suomen Yrittäjät järjesti 24.5.2022 neljän suuren puolueen paneelin yrittäjyyden ja investointien vauhdittamisesta. Keskustelu paljasti karulla tavalla, miten hukassa iso kuva muilta puolueilta on, toteaa perussuomalaisia edustanut kansanedustaja Lulu Ranne.

– Ongelman ydin on kaikkien näkyvillä. Julkisen talouden reki on kasvanut liian raskaaksi yritysten ja veronmaksajien vetää. Jos reki painaa liikaa, se ei liiku, vaikka kuinka piiskaisi hevosta tai syöttäisi sille porkkanoita, Lulu Ranne kuvailee.

Rinteen/Marinin hallitus on lisännyt julkisen talouden velkaantumista noin 30 mrd. €, josta noin 11 mrd. € liittyy muuhun kuin koronaan tai turvallisuuteen. Näitä 11 miljardia ei olisi pitänyt tuhlata suomalaisten kannalta toisarvoisiin kohteisiin laisinkaan. Suomen hallinto syö itse kuormasta eniten OECD-maista.

Haluaako hallitus ajaa järjestelmän seinään?

Ranne jakaa muiden puolueiden ajattelun karkeasti kahteen päälinjaan. Vihervasemmistolaisessa maailmassa velkaa voi ottaa loputtomasti ja kaikki korjaantuu, jahka rikkailta saadaan rahat ja valta pois. Vastineeksi tulonsiirroista hallinto pitää oikeutenaan määrätä, mitä sinun pitää tehdä, sanoa ja ajatella.

Keskustaoikeistossa kyllä naristaan velasta, mutta pääsyylliseksi nähdään heikoimpien etuudet. Kokoomus uskoo kasvun hoitavan kaiken, kunhan köyhien yhteiskunnan kuppaaminen saadaan kuriin. Keskusta uskoo vihreän siirtymän olevan jokin kirjokansi-Sampo, joka lopulta maksaa kaiken.

– Hallituksen toiminnalle ei ole näkyvää järkiperäistä selitystä. Haluaako hallitus ajaa järjestelmämme seinään mahdollisimman nopeasti? Toisaalta korvaan sattuvat myös ne keskustaoikeiston työmarkkinapuheet, joissa sujuvasti halutaan sekä lisää paikallista sopimista että rajoittaa lakko-oikeutta.

Veronalennus rahoittaisi pitkälti itse itsensä

Ranteen mukaan työmarkkinoiden kehittäminen vaatii nyt ennen kaikkea luottamuksen rakentamista. Poliittiset ja myötätuntolakot ovat vahingollisia, mutta niiden rajoittaminen lailla olisi kuitenkin vaikea, työmarkkinoita repivä valtiosääntöoikeudellinen kysymys. Kokoomusta edustaneen entisen oikeusministeri Antti Häkkäsenkin pitäisi tämä ymmärtää, vai haluaako hän lisää uhkauksia joukkoirtisanoutumisista?

– Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka ajaa julkisen talouden tosiasiallista trimmaamista pienemmäksi kirkastamalla valtion ydintehtävää, laittamalla menot tärkeysjärjestykseen ja toiminnan jatkuvalla parantamisella. Tämä on kasvun perimmäinen edellytys. Yritykset hoitavat hommansa, kunhan verotus saadaan kohtuulliseksi sekä yrityksiä ja työntekijöitä kannustavaksi. Suomen verotus on itse asiassa niin kireää, että veronalennus rahoittaisi pitkälti itse itsensä.

Vastuullinen taloudenpito korostuu kriisiaikana

Ranne muistuttaa, että sekä poliitikot että ekonomistit puhuvat perinteisesti leikkauksista. Muista kuin miljardiluokan toimista puhuminen ei ole mediaseksikästä, jolloin katse kääntyy suurten tulonsiirtojen leikkauksiin. Kolmen miljardipointin politiikka on kuitenkin hyvin populistista. Julkinen sektori saisi nykyiset palvelut ja kansalaisten hyvinvoinnin aikaiseksi jopa kolmanneksen pienemmillä menoilla.

Sitä ei saavuteta miljardileikkauksilla heikoimmilta. Miljardit säästyvät luopumalla turhasta ja omaksumalla jatkuvan parantamisen työote sekä eduskunnassa että kaikessa hallinnon tekemisessä. Tämä koskee kaikkia ministeristä ruohonjuuritasolle. Jos eduskunta ei tee itse, vaadi eikä mahdollista parannuksia ja säästöjä, se ei niitä myöskään saa.

– Onneksi tietoisuus ja ymmärrys sopeutustarpeesta ja keinoista ovat heräämässä politiikan ulkopuolella. Esimerkiksi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT on jo pitkään kirjoittanut priorisoinnista ja jatkuvasta parantamisesta. Viimeksi Suomen Yrittäjien valtuusto vaati 24.5.2022, että seuraavan hallituksen on vakautettava julkista taloutta 700–800 miljoonaa vuodessa.

– Vastuullinen taloudenpito ja suomalaisten ydintehtävistä huolehtiminen korostuvat kriiseissä. Toivoa sopii, että muutkin puolueet lopulta näkevät valon ja tulevat perussuomalaisten linjoille näissä asioissa.

Katso paneeli Suomen Yrittäjien Youtube-kanavalta:

Suomen Uutiset