Timo Soini ärähti Keskustan eduskuntaryhmän puh.joht. Kimmo Tiilikaiselle, ja syystäkin. Jos halutaan yhteistyötä, niin sitä on rakennettava niin, että molemmat osapuolet asettuvat samalle viivalle. Ei niin, että toinen osapuoli asettaa ennakkoehdot.

Keskustan eduskuntaryhmässä on monenlaista kuppikuntaa. Jakolinjoja ja jakotapoja löytyy joka lähtöön. Yksi jakolinja löytyy suhtautumisessa Perussuomalaisiin. On rakentavaa yhteistyötä kannattavat ja ylimieliset, vanhaa kepulaista voimapolitiikkaa kannattavat.

Sanon suoraan, että jos Keskusta haluaa olla mukana tätä maata rakentamassa yhdessä muiden puolueiden kanssa, siis myös suurimman oppositiopuolueen Perussuomalaisten kanssa, vanhan ajan änkyröintipolitiikalla se ei onnistu.

Kimmo Tiilikainen on politiikan tekotavoiltaan änkyrälinjalainen ja Juha Sipilä on yhteistyöhaluinen ja -kykyinen. Onneksi näin, sillä Sipilä on puolueensa puheenjohtaja ja vaikuttaa ratkaisevasti Keskustan linjavalintoihin.

Ja on myös hyvä, että pitkän sekavan taipaleen jälkeen Keskustan puheenjohtajalla on nyt takanaan kentän selvä enemmistö. Se helpottaa hänen työtä huomattavasti.

Tämän kansakunnan tulevaisuuden kannalta poikkeuksellisen tärkeän sote- ja kuntauudistuksen Kataisen sikspäkki haluaa runnoa väen väkisin läpi. Tällä hetkellä kumpikin uudistus on liki kaaosmaisessa tilanteessa. Voisin jopa sanoa, että valitettavasti ja onneksi.

Soteuudistuksen ja kuntauudistuksen torjumisessa oppositiopuolueilla on erittäin tärkeä yhteinen työsarka. Niin tärkeä, että silloin puoluepolitikointi pitäisi unohtaa ja keskittyä asiaan.

Yhdessä Keskusta ja Perussuomalaiset pystyvät torjumaan hankkeet tämän vaalikauden osalta. Puolueiden puheenjohtajien tulisi viestittää kunnallisille päättäjile, että hallituksen lähettämille kuntaselvittäjille on näytettävä ovea. Tämä suorasukainen vastaus siitä syystä, että hallitus ei tunne itsenäisten kuntien vaihtoehtoa. Siksi yhteistyötarvetta kuntien ja hallituksen lähettämien kuntaliitosvalmistelijoiden välillä ei ole.

Hankkeiden torjuminen edellä mainitulla tavalla on mahdollista oppositiopuolueiden yhteistyönä. Esimerkiksi Kuopion vaalipiirissä Keskustalla ja Perussuomalaisilla on kunnanvaltuustoissa enemmistö kolmea kaupunkia lukuunottamatta. Lisäksi monissa kunnissa myös hallituspuolueiden kunnanvaltuutetut vastustavat kuntaliitoksia.

Keskustan eduskuntaryhmän pj. Kimmo Tiilikaisen mielestä ainoa lähtökohta on Keskustan ajama sote- ja kuntauudistusmalli. Se on väärä etenemistapa. Mielestäni ensin pitää torjua nykyhallituksen suunnitelmat. Vaalien jälkeen on lähdettävä yhdessä rakentamaan parasta mahdollista ratkaisua puolueiden välisenä yhteistyönä. Puhtaalta pöydältä, ilman ennakkoehtoja.

Reijo Tossavainen