KOMMENTTI | Unkarilainen Fidesz-puolue on alustavien tietojen mukaan nappaamassa mojovan voiton Unkarin parlamenttivaaleissa. Nyt Suomessa jännitetään, minkälaisin onnittelulausein Petteri Orpo lähestyy sisarpuolueensa puheenjohtajaa Victor Orbania.

Fidesz kuuluu Kokoomuksen kanssa samaan konservatiiviseen europarlamenttiryhmään EPP:hen.

Vaikka suomalainen media sättii kilvan [1, 2, 3] Unkarissa käydyn demokraattisen vaalin kulkua, kuuluu politiikan pöytätapoihin kuitenkin se, että reippaasta voitosta onnittellaan reippaalla viestillä.

Niinpä Suomen Uutisten toimituksessa odotellaankin nyt jännityksellä, minkälaisin kohteliaisuuksin Orbanille osoitettu kukkea onnittelutoivotus suikahtaa kohtapikaa valtionvarainministeri Petteri Orpon Twitter-tilille.

Jos viestiä ei tulekaan?

Vai käykö toisin? Pääministeri Juha Sipiläkään ei ole twiitannut mitään, eikä sininen ulkoministeri ole kirjoittanut blogia itsestään. Jääkö Orban ilman onnitteluja? Se olisi kyllä sääli.

Sääli siksi, koska politiikan orpo outolintu Euroopassa ei ole Orbanin puolue, vaan Orpon oma puolue.

Jussi Halla-aho huomautti jo tammikuussa kokoomuksen olevan omassa EU-ryhmässään ”melkoinen outolintu”. Hän listasi tuolloin eurooppalaisen konservatiivipuolueen tuoreita maahanmuuttopoliittisia linjauksia:

– Kokoomuksen saksalainen sisarpuolue CDU/CSU keskeytti kaksi vuotta sitten toissijaista suojelua saaneiden perheenyhdistämiset kokonaan ja vaatii kattoa turvapaikanhakijoiden vuosittaisiin määriin.

– Tanskalainen sisarpuolue hallitsee maata ”äärioikeistolaisen” kansanpuolueen tuella ja on omaksunut maahanmuuttokysymyksissä viimemainitun linjaukset.

– Itävaltalainen sisarpuolue hallitsee maata yhteistyössä ”äärioikeistolaisen” vapauspuolueen kanssa ja kiristää maahanmuuttopolitiikkaa kauttaaltaan.

– Norjalainen sisarpuolue hallitsee maata ”äärioikeistolaisen” edistyspuolueen kanssa ja kiristää maahanmuuttopolitiikkaa kauttaaltaan.

– Unkarilainen sisarpuolue Fidesz hallitsee maata pääministeri Orbánin linjoilla.

– Ruotsissa jopa demarihallitus on saanut aikaiseksi sisärajavalvonnan palauttamisen ja merkittäviä kiristyksiä oleskelulupakäytäntöihin. Kokoomuksen sisarpuolue luonnollisesti kannattaa tiukempaa linjaa.

Siinäpä sisarpuolueiden mallia tänne Suomeenkin.

MATIAS TURKKILA