Hallitus on luvannut nostaa valtionosuuksia entiselle tasolle eli ennen edellisen hallituksen tekemiä indeksileikkauksia. Kunnille on luvattu ensi vuodelle yli miljardi euroa tukea. Todellisuudessa luvattu summa ei tule mitenkään riittämään, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela.

– Valitettavasti nämä rahamäärät eivät tule riittämään, varsinkaan siksi, kun todellinen valtionosuuksien kasvu ei merkitse lähimainkaan puhdasta tulonlisäystä. Suurta osaa tulojen kasvua pienentää jonkin muun tulon vähennys tai kustannusten kasvu. Yli miljardi muuttuu merkittävästi pienemmäksi, mikä tulee vaikuttamaan kuntien talouteen myös 2020, huomauttaa Jari Koskela.

”Miten lupaus lunastetaan?”

Pääministeri Antti Rinteen lupaus eduskunnan välikeskustelussa (1.10.) siitä, ettei Suomeen tule ensi vuonna yhtään kriisikuntaa, herättää kysymyksiä.

– Maaseudun tulevaisuudessa (13.9.) pääministeri lupaa, että nyt tarvitaan uudenlaista aluepolitiikkaa, jolla tuetaan ja kehitetään kunkin alueen vahvuuksia sekä kasvun edellytyksiä hallituksen päätöksillä. Rinne kertoo, että hallitus ei jaa Suomea voittajiin ja häviäjiin, mutta juuri näin uhkaa käydä.

– Rinne lupaa helpottaa ja parantaa myös ihmisten arkea. Herää kysymys, miten lupaus lunastetaan, riittääkö pään pantiksi laittaminen, epäilen.

Haasteet kunnille lähes ylivoimaisia

Valtionhallintoa toivotaan hajautettavaksi maakuntiin. Kuntien elinvoimaisuus on ratkaisevaa myös yritysten työpaikkojen lisääntymisen ja synnyn suhteen.

– Jos ajattelemme palveluverkon, kouluverkon, terveydenhuollon tai vanhustenhoidon ylläpitämistä lain edellyttämällä tavalla, näyttääkin siltä, että monissa kunnissa tullaan jossain vaiheessa sellaiseen pisteeseen, että haasteet ovat liian suuria – jopa ylivoimaisia, Koskela sanoo.

– Hallituksen on myönnettävä, että jos ja kun kunnat voivat pahoin, niin Suomi voi pahoin. Jos maaseutu unohdetaan ja se kuolee, niin silloin Suomen käy huonosti. Väistämättä on tehtävissä johtopäätös, ettei koko Suomi tule hallituksen keinoilla pysymään asuttuna ja elinvoimaisena.

SUOMEN UUTISET