Kunnat ovat taloudessa joutuneet sellaiseen tilanteeseen, että jo yli neljässäkymmenessä kunnassa on alkanut tai alkavat yt-neuvottelut. Talous on siinä tilassa, että peruspalveluita ei voida kohta tuottaa. Keinot ovat jo nyt kunnilla käytetty ja pahin vaikuttaa olevan vasta edessä, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela.

– Lomautuksetkin kääntyvät meitä vastaan. Ylikuormittunut tilanne johtaa ennenaikaisiin sairaseläkkeisiin sekä lisää uupumusta ja samalla entisestään korkeita sairauspoissaoloja. Tilanne on kestämätön, sanoo Jari Koskela.

– Onko hallituksen tavoitteena tämän hallituskauden aikana yli kolmensadan kunnan määrän laskeminen kahteensataan vaiko sataan? Ilmassa on sellainen henki, että tässä maassa voivat alkaa massiiviset kuntaliitosneuvottelut.

Kunnat ennätyshuonossa tilanteessa

Koskelan mukaan kunnille on tulossa miljardimiinukset.

– Olemme juuri läpikäyneet nousukauden ja kunnat ovat jo nyt tässä vaiheessa ennätyshuonossa tilanteessa. Kunnat ovat yhteiskuntamme kivijalka ja moni asia on liitoksissa kuntien olemassaoloon tai siihen, miten kunnat kykenevät tuottamaan niille annetut tehtävät.

– Tiedämme, että perustuslailla on suojattu kunnallinen itsehallinto, mikä merkitsee kunnan asukkaille oikeutta päättää oman kuntansa hallinnosta ja taloudesta. Itsehallinnon periaatteeseen kuuluu, että kunta päättää itse tehtävistä, jotka se ottaa hoitaakseen. Muuten kunnalle voidaan antaa lakisääteisiä tehtäviä vain lailla, esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluista 70 % on lakisääteisiä. Me perussuomalaiset esitämme lisätalousarviossa 50 miljoonaa euroa harkinnanvaraista korotusta kunnille. Vaikka harkinnanvarainen on pieni apu tässä tilanteessa, se tulisi todella tarpeeseen, Koskela sanoo.

SUOMEN UUTISET