Kuntaliiton omistama KL-Kuntahankinnat ja valtion omistama Hansel ovat yhdistäneet voimansa syyskuussa. Perussuomalaisten kansanedustajat Ari Koponen ja Mikko Lundén ovat huolissaan pk-yritysten mahdollisuuksista päästä mukaan kuntahankintoihin.

Kunnat voivat kilpailuttaa hankintansa itse tai hyödyntää tätä valtion yhteishankintayksikkö Hanselia. Näistä kahdesta vaihtoehdosta jälkimmäinen on selkeästi yleisempää.

Tarjouspyynnöissä valitaan yleensä yksi toimittaja, joka pystyy toimittamaan kaikki vaaditut tuotteet ja valintaperusteena on halvin hinta.

– Käytännössä tämän tyylisiin tarjouspyyntöihin pystyy Suomessa vastaamaan vain muutama suuri toimittaja. Tällä hetkellä hankinnat keskitetäänkin isoille hankintarenkaille ja kilpailutetaan liian isoin kokonaisuuksina, jolloin pienempien toimijoiden on mahdotonta päästä hankintakilpailuun mukaan, vaikka useissa kunnissa myös pk-yritykset haluaisivat olla toimittajina kuntahankinnoissa, huolehtii Mikko Lundén.

Kuolinisku paikalliselle tekemiselle

Ruralia-instituutin raportin mukaan hankintarenkaat ja -yksiköt eivät edes tunne paikallisia toimittajia, mikä vaikuttaa oman maakunnan tuotteiden hankintaan.

– Kun Hansel valitsee vain yhden toimittajan hinnan perusteella on tämä samalla kuolinisku paikalliselle tekemiselle ja pienempien sekä pohjoisempien kuntien työllisyydelle, jatkaa Ari Koponen.

– Miten hallitus on parantamassa pk-yritysten mahdollisuuksia päästä mukaan kuntahankintoihin ja miten hankintarenkaat ja -yksiköt (kuten Hansel) huomioi PK-yritykset kuntahankinnoissa?

Tätä Koponen ja Lundén kysyvät hallitukselta tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

SUOMEN UUTISET