Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan mukaan liian usein julkisissa kilpailutuksissa laatu jää jalkoihin, kun pelkkää hintaa tuijotetaan.

– Keskeinen haaste on pelkkä hinta edellä hoidetut kilpailutukset. Palvelujen laatu unohtuu valitettavan usein, kun kilpailevia tarjouksia punnitaan lähinnä eurojen perusteella, valittelee Elomaa.

Kela-kyydeissä hyvä esimerkki huonosta kilpailutuksesta

Elomaa huomauttaa, että laadun arviointi hankkeissa on usein haastavaa, mutta välttämätöntä onnistuneen hankinnan varmistamiseksi.

– Esimerkiksi vakavat ongelmat Kelan korvaamien taksikyytien kanssa ovat seurausta tiukasta hintakilpailusta. Kela yritti tosin pyytää ministeriöltä lisäaikaa varmistaakseen uudistuksen toimivuuden, mutta turhaan. Kritisoimme tätä taannoin kirjoituksessamme kansanedustajakollegani Leena Meren kanssa, Elomaa kertoo.

Laadukas hoito jäihin prosentin hintaeron vuoksi

Toiseksi esimerkiksi Elomaa nostaa Maskun neurologisen kuntoutuskeskuksen tapauksen. Kuntoutuskeskuksella on ollut keskeinen rooli neurologisten sairauksien kuntoutuksessa Suomessa.

– Maskun kuntoutuskeskuksella on laadukkaaseen toimintaan pohjautuva hyvä maine. Kelan kilpailutuksen seurauksena reilun prosentin hintaero johti siihen, ettei Maskun kuntoutuskeskus päässyt palveluntarjoajaksi. Tämän seurauksena Maskussa ei järjestetä vuonna 2019 vaativan lääkinnällisen laitoskuntoutuksen jaksoja.

– Tämä on iso takaisku monille keskuksen asiakkaille. Tulevaisuudessa näiden erityisosaamista edellyttävien kuntoutuspalvelujen alueellinen toimivuus on epävarmalla pohjalla. En haluaisi rapauttaa terveyspalvelujemme laatua tällaisilla päätöksillä, toteaa Elomaa vakavana.

Elomaa on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, miten hallitus aikoo kehittää kilpailutusta niin, että laadun merkitys korostuisi nykyistä enemmän.

SUOMEN UUTISET