Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela kummastelee hitautta, jolla koronakriisin runtelemaa yrityskenttää autetaan. Poikkeustila on ollut päällä pian kaksi kuukautta ja edelleen etsitään keinoja, joilla yrityksiä saadaan parhaiten tuettua. Hallituksen tällä viikolla eduskuntaan tuoma lisätalousarviokin oli tässä suhteessa vain raakile, minkä hallitus itsekin myöntää.

– Aikaa on hukattu todella runsaasti. Selitykseksi ei voi riittää, että tilanne tuli niin yllättäen, Koskela sanoi tiistaina eduskunnan täysistunnossa.

Hyvityksiä ja suoraa tukea

Koskela pitää ongelmana, että minkäänlaista alueellista harkintaa ei toistaiseksi ole tehty. Maakuntien erilaiset tautitilanteet olisi Koskelan mukaan huomioitava, kun ravintoloita kesäkuun alussa avataan. Huomioitavaa on myös ravintolakentän monimuotoisuus: samat pelisäännöt eivät sovi ruokaravintoloille, baareille ja yökerhoille.

Yritykset tulevat todennäköisesti tarvitsemaan kuluneiden kuukausien hyvitysten lisäksi varsinaista tukea myös toimintansa ylösajamiseen. Koskelan mielestä on luultavaa, että ihmisten kulutuskäyttäytyminen on muuttunut ratkaisevasti.

– Kulut lähtevät täysimuotoisesti juoksemaan saman tien, mutta asiakkaat eivät todennäköisesti tule ryntäämään ravintoloihin, Koskela sanoo.

Kiinteät kulut saatava katettua

Vaatimuksia toiminnan kehittämisestä tuen saannin edellytyksenä Koskela pitää kummallisina. Ei ole oikea hetki kehittämishankkeille, kun kassavirta on nolla tai lähellä nollaa. Siinä tilanteessa tärkeää on saada katettua jatkuvasti juoksevat kiinteät kulut.

– Hallitus on moneen kertaan vakuuttanut, että terveet yritykset pelastetaan, mutta mitä tällä kauniilla puheella käytännössä tarkoitetaan, Koskela hämmästelee.

SUOMEN UUTISET