Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela pohtii yhteiskunnan vähitellen tapahtuvaa avautumista. – Vaikka ravintoloita hallitusti nyt avataankin, on riski, että entisenkaltaisia asiakasmääriä ei ihan heti nähdä eikä tietysti pidäkään nähdä, koska asiakasmäärät on rajattu toistaiseksi puoleen.


– Kiinteiden kulujen kattamisen lisäksi yritykset tulevat tarvitsemaan tukea myös toimintansa ylösajamiseen. Se voi viedä aikansa, sillä pelko viruksen leviämisestä ei tule poistumaan ennen kuin rokote on saatu markkinoille. Tänä odotusaikana ihmisten kulutuskäyttäytyminen ja ravintolakulttuuri muuttuvat ratkaisevasti. Muutoksia on varmasti tapahtunut jo nyt, Jari Koskela huomauttaa.

Koronan toista aaltoa ei saa tunaroida

Edessä olevaa toista aaltoa Koskela pitää uhkaavana.

– Yhteiskuntaa ei enää ole varaa pistää kiinni useiksi kuukausiksi. Toisen aallon tullessa virus on välittömästi tukahdutettava asiantuntijoiden ehdottamin toimenpitein. Yrityksiä ei saa päästää siihen epävarmaan tilanteeseen, jossa ne ovat nyt yli kaksi kuukautta olleet.

– Historia opettaa. Ensimmäisen aallon aikana on hidasteltu ja tehty virheitä. Toisen aallon tullessa virheistä toivottavasti otetaan opiksi. Onneksi Suomen kansa on noudattanut rajoituksia kiitettävästi ja virus ei ole toistaiseksi päässyt tämän enempää leviämään. Laskussa olevat tartuntaluvut ja useiden maakuntien hyvä tilanne puhuvat puolestaan, Koskela sanoo.

Euroa pelastatetaan sääntöjä rikkomalla

Hallituksen hybridistrategiaa on Koskelan mielestä syystäkin arvosteltu vision puutteesta ja epämääräisyydestä.

– Samanlaista epämääräisyyttä ei ole, kun halutaan suojella jatkuvassa kriisissä olevaa, suuren luokan riskiryhmäläistä eli euroaluetta. Sen niin sanottu vakaus halutaan pelastaa hinnalla millä hyvänsä ja sääntöjä rikkoen. Näkisipä tällaista intohimoa myös suomalaisen työn ja yrittäjyyden puolustamisessa, Koskela sanoo.

Koskela viittaa uusiin EU-alueen rahoitusmekanismeihin, tulevaan elpymisrahastoon ja koronakriisin hoitoa varten herätettyyn Euroopan vakausmekanismiin (EVM), jonka alkuperäisestä ehdollisuudesta ollaan joustamassa.

Takausmäärille ei tunnu olevan ylärajaa

Koskela pelkää, että näistä tulee käytännössä pysyviä veronmaksajien rahoittamia rahanjakoautomaatteja talouttaan jo ennen koronaa holtittomasti hoitaneille maille.

– Takausmäärille ei tunnu olevan mitään ylärajaa, vaan kyseessä on todellinen Moolokin kita.

– Hallitukset toisensa jälkeen suhtautuvat euroon kritiikittömästi. Sen hyötyjä on vahvasti liioiteltu ja sen tuomista haitoista ei poliittisten toimijoiden keskuudessa uskalleta puhua. Perussuomalaiset saavat jatkuvasti kuunnella syytöksiä putinismista nostaessaan aihetta esille. Tällainen jonkin asian nostaminen kritiikin yläpuolelle ei pitäisi kuulua suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin, Koskela tuhahtaa.

SUOMEN UUTISET