

Brexit-kylttejä Redcarissa, Koillis-Englannissa. / Scott Heppell
Koskenkylä: Toisin kuin Juha Sipilä väittää, EU:lla ei ole toimivaa strategiaa
VTT Heikki Koskenkylä kirjoittaa Euroopan unionin suunnasta. Ongelmia riittää, ratkaisuja ei.
The Economist -lehti julkaisi terävän kirjoituksen EU:n tilanteesta 3.9.2016 ilmestyneessä numerossa. Euroopan unionin tulevaisuuden suunta näyttää alkusyksyllä varsin epäselvältä. Selvästi on haluja pitää tämä ”klubi” pystyssä ja kehittää sitä, jotta kansalaiset eivät kääntyisi EU:ta vastaan. Liittokansleri Angela Merkel totesi viime viikolla Varsovassa, että ilman taloudellista menestystä EU:n kannatus vähenee.
EU:lla on huippukokous Bratislavassa 16.9. Kokousta pohjustetaan nyt kaiken aikaa. Italian, Ranskan ja Saksan johtajat tapasivat jo elokuun lopulla. Ideoista ei näytä olevan puutetta. Niitä on esitetty viime vuonna viiden puheenjohtajan paperissa sekä Brexit-vaalin jälkeen komission, EU:n parlamentin ja EU-maiden johtajien taholta. Ilma on sakeana erilaisia ehdotuksia.
Kesällä tapahtuneet useat vakavat terrori-iskut vauhdittivat keskustelua EU:n laajuisesta suojelupoliisista (intelligence agency) ja jopa EU:n omasta armeijasta. Todennäköisesti näissä asioissa ei ole mitään mahdollisuutta edetä.
Pakolaiskysymyksessä EU:n rajavartiointia halutaan tehostaa. Tätä asiaa käsitellään syksyn kuluessa. Itä-Euroopan EU:n jäsenmaat vastustavat jyrkästi EU:n suunnitelmia jakaa kiintiöpohjalta satojatuhansia turvapaikanhakijoita EU-maihin. Unkarin pääministeri Viktor Orban on järjestänyt asiasta kansanäänestyksen 2.10.2016.
EU:n integraation syventämistä on esitetty monelta taholta. Pankkiunioni haluttaisiin tehdä valmiiksi liittämällä siihen yhteinen talletussuoja. Euroalueelle on kaavailtu omaa budjettia ja finanssiministeriötä sekä yhteistä työttömyysturvaa. Tulevat vaalit Hollannissa, Ranskassa ja Saksassa tekevät päätösten tekemisen hyvin vaikeaksi. Merkelin puolue CDU kärsi jo vakavan tappion osavaltiovaalissa.
EU:n keskustelut Kreikan kolmannen tukipaketin jatkosta ovat edenneet huonosti. Minskin rauhanprosessi Ukrainan osalta ei etene. Vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa (TTIP) on ilmeisesti kaatunut. Turkki on uhannut lopettaa pakolaissopimuksen EU:n kanssa, ellei lokakuun kuluessa EU myönnä viisumivapautta turkkilaisille. Ongelmia on todella paljon ja ratkaisuja on vaikea saada aikaan.
Britannian kanssa on neuvoteltava brexit-sopimus. Asia ei ole edennyt lainkaan ja sopimukseen pääseminen tulee olemaan hankalaa. Myös Britannia itse on viivytellyt brexitin kanssa. Kenelläkään ei näytä olevan asian kanssa kiirettä.
Kaiken kaikkiaan Euroopan unionin kehittämisnäkymät vaikuttavat varsin hankalilta tänä syksynä ja ensi vuonnakin, jolloin EU-maissa on useita merkittäviä vaaleja. Jopa Espanja saattaa joutua lyhyen ajan sisällä kolmansiin parlamenttivaaleihin. Poliittinen epävarmuus saattaa kasvaa huomattavasti ensi kevääseen mennessä. Se vaikeuttaa EU:n päätöksentekoa.
Lopuksi: Pääministeri Juha Sipilä totesi pari viikkoa sitten liittokansleri Merkelin tapaamisen jälkeen, että EU:n strategia on kunnossa, mutta sen toteutus ontuu. Tätä lausuntoa on syytä ihmetellä. The Economistin kirjoituksen valossa EU:lla ei ole mitään toimivaa strategiaa.
HEIKKI KOSKENKYLÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomella kaksi vaihtoehtoa: Euroero tai ajelehtiminen liittovaltioon

Ekonomistit: Euroalueesta on vaikeaa saada menestystarinaa

Brittipäätoimittaja: EU:sta ei tullut Yhdysvallat ilman sähkötuolia vaan Neuvostoliitto ilman vankileirien saaristoa

Halla-aho: Jos Brexit toteutuu, myös Suomen EU-erosta tulee konkreettinen vaihtoehto

EU:n hajoaminen jo Trumpin valintaa suurempi riski – Merkel: On kyse sodasta ja rauhasta

Koskenkylä: Suomi tienhaarassa – itsenäisyyden säilyttäminen vai liittovaltio?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää