Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho sanoo, että kaksi vuotta Euroopan parlamentin jäsenenä on osoittanut konkreetisesti sen, kuinka vähän itsenäistä lainsäädäntövaltaa Suomella on enää jäljellä.

– Euroopasta käsin tarkasteltuna tilanne näyttää siltä, että Suomi vain ottaa vastaan Euroopasta annettavan lainsäädännön. Se ei ainakaan ole vähentänyt omaa kriittistä suhtautumistani EU:hun.


Haastattelun pituus 6 min 51 sek.

Euroopan unioni natisee liitoksistaan. Valtarakenteet romahtavat, jos Iso-Britannia päätyy äänestämään EU:sta eroamisen puolesta. Halla-ahon mukaan Suomessa on tähän saakka väistelty kysymystä Suomen mahdollisesta EU-erosta.

– Jos Britannia päättää erota, asia muuttuu Suomenkin kannalta konkreettiseksi kysymykseksi, johon on otettava kantaa. Tähän asti on voitu sanoa, ettei ero muka olisi edes mahdollista.

– Oma näkemykseni on, ettei jäsenyys EU:ssa enää palvele Suomen kansallista etua. Suomen etu taas on ylin ohjenuora kaikessa omassa toiminnassani.

Halla-aho toteaa, ettei maahanmuuttokriisiin ole kyetty löytämään toimivaa ratkaisua EU-tasolla.

– Näin on käynyt siitä huolimatta, että EU olisi ollut oikea työkalu asian ratkaisemiseksi. Kyse on siitä, ettei EU:lla ole rohkeutta tehdä toimia, joka auttaisi kansallisvaltioita. Tämän vuoksi valtioiden on sitten täytynyt tehdä omia ratkaisuja.

ILKKA JANHUNEN