Sanotaan, etteivät perussuomalaiset ja vihreät mahtuisi samaan hallitukseen. Nyt on kuitenkin todettava, että kylläpäs mahtuvat: samaan kaupunginhallitukseen mutta myös – usko tai älä – samaan perheeseen. Kotkassa nimittäin elää pariskunta, jossa nainen on vihreä ja mies perussuomalainen. Molemmat ovat kaupunginhallituksessa. Suomen Uutiset teki uhkarohkean olosuhdeselvityksen kyseisestä perheestä. Katso ”Meillä on asiaa”-videohaastattelu, jossa perheen kotiin vyörytään toimituksellisella sissitaktiikalla selvittämään, mitä kotiin kuuluu.

Meillä on asiaa -ohjeman Maria Asunta kurkisti, miltä näyttää Olli Kekkosen ja Hanna-Kaisa Lähteen kotona (Juttu jatkuu videon jälkeen):

Youtube, 11 min 40 sek.


Muutama sana talonvaltauksesta ja uunimakkarasta

Olosuhdeselvitykseen kirjattiin, että kyseisen pariskunnan yhteinen taival alkoi viitisen vuotta sitten Kotkassa. Pariutumisprosessi käynnistyi, kun Hanna-Kaisa Lähde (vihr.) ei voinut avustaa ystävänsä muuttoa, koska tämän kotiin ei voinut viedä koiraa. Niinpä perussuomalainen ritari Olli Kekkonen (ps) tarjoutui ottamaan koiran ja naisen heille.

– En tiiä, oliko sillä taka-ajatuksia, Hanna-Kaisa muistelee. Sen jälkeen kaikki tapahtui nopeasti.

– Sinne se sitten tuli ja jäi, Olli kertoo. – Mulla ei ollut verhoja eikä mattoja, mut tää toi kaiken sellaisen ihmeellisen tullessaan. Elämähän siinä muuttui ihan kokonaan. Muuttokuormassa oli myös biojäteastia, joka toi tullessaan roolijaon. Hanna-Kaisa nimitettiin perheen jätehuoltovastaavaksi ja entisen poikamiehen ruokavaliokin muuttui vähemmän uunimakkarapainotteiseksi.

– Sitten se alkoi vaatia, että muuttaisimme uuteen kotiin, Olli muistelee. Ja niin tapahtui: aikuiset, lapset, kissa, koira ja kaksi hamsteria päätyivät suuremman katon alle.

– Tää on ollut tällaista ihmisten ja eläinten siedätystä, Hanna-Kaisa nauraa.

Pariskunta eduskunta-avustajina ja Kotkan kaupunginhallituksessa

Politiikka on tässä perheessä arkea, sillä Hanna-Kaisa ja Olli työskentelevät oman puolueensa kansanedustajien, Hanna Holopaisen (vihr.) ja Juho Eerolan (ps.), eduskunta-avustajina.

Pariskunta on Kotkan kaupunginhallituksessa. Suhteen alussa Ollia kutsuttiin ”Kotkan Vihreiden vävypojaksi” ja Hanna-Kaisaa Kotkan ”perussuomalaisten ensimmäiseksi naiseksi”. Keskinäinen yhteistyö on sujunut hyvin, vaikka pariskunta onkin äänestänyt eri tavoin varsin monessa asiassa.

– Kuntapolitiikka ei ole oppositio-hallitus-toimintaa vaan yhdessä tekemistä, Olli painottaa. Hanna-Kaisa on samaa mieltä ja siteeraa ulkoministeri Pekka Haaviston ajatuksia: ”Tulkaa alas poteroistanne ja tutustukaan ihmiseen!”

Viherpersu-miksausliitot yleistynevät tulevaisuudessa

Mutta liittyykö tällaiseen ideologiseen miksausliittoon riskejä? Uhka vaiko mahdollisuus?

– En minä rakastunut puolueeseen vaan ihmiseen, Hanna-Kaisa napauttaa, ja tämä lause alleviivataan olosuhdeselvityksessä: ”Rakastui ihmiseen.” – Moni nuori nainen kannattaa vihreitä tai mies perussuomalaisia, joten varmasti tällaiset liitot tulevat yleistymään. Kuolemme sukupuuttoon, jos vihreät ja perussuomalaiset eivät löydä toisiaan! Onnellisen parisuhteen salaisuus lienee avarakatseisuudessa ja joustavuudessa, johon lapsuus kouli molempia tahoillaan. Hanna-Kaisa kasvoi Konnunsuon vankilamiljöössä vanginvartijan tyttärenä ja Olli puolestaan mielisairaalaympäristössä, jossa hänen äitinsä työskenteli.

Sivuhuomiona todetaan vielä, että Hanna-Kaisa syntyi keskustalaiseen sukuun, kävi lapsena Päivi Räsäsen (kd.) pyhäkoulun ja oli hetken aikaan entisen opetusministerin Sari Sarkomaan (kok.) hoitolapsi. Mikään näistä varhaisista toimista ei kyennyt estämään sitä, että lopulta hänestä tuli perussuomalaisen puoliso. – Olen kovin suvaitsevainen. Annan esimerkiksi Ollille anteeksi sen, että hän on perussuomalainen, Hanna-Kaisa hymyilee.

Olosuhdeselvitys on nyt päättynyt. Kirjataan papereihin, että perheen ekosysteemi on balanssissa. Ei huolta. Kyseessä ihana perhe.

MARIA ASUNTA