Kazakstanin väkivaltaiset mielenosoitukset jatkuvat. Venäläisjohtoiset IVY-maiden erikoisjoukot on jo rahdattu paikalle kukistamaan kansannousua. Kuolleita on eri mediatietojen mukaan kymmeniä ja haavoittuneita yli tuhat.

Mielenosoittajat ovat yöllä pyrkineet sisään hallintorakennuksiin ja poliisiasemille suurkaupunki Almatyssa. Presidentti Kassym-Jomart Tokajevin virka-asunto ja kaupungin pormestarintoimisto ovat säpäleinä, ja mellakkapoliisit pyrkivät pysäyttämään mielenosoittajat ilmeisesti keinolla millä hyvänsä. Almatyn lentokenttä on tiettävästi takaisin hallitusta tukevien joukkojen hallinnassa.

Kansannousussa on kuollut eri tiedotusvälineiden tietojen mukaan kymmeniä mielenosoittajia ja toistakymmentä turvallisuusjoukkojen edustajaa. Loukkaantuneita mielenosoittajia on yli tuhat ja poliiseja nelisen sataa. Luotettavien tietojen saaminen Kazakstanista on tietoliikenneyhteyksien häiriöiden takia tällä hetkellä mahdotonta.

Kollektiivinen turvallisuusjärjestö apuun

Torstaiaamuna kahdeksan aikaan IVY-järjestön edustaja ilmoitti, että Venäjän johtamat Kollektiivisen turvallisuusjärjestön (ODKB) laskuvarjojoukot ovat jo Kazakstanissa. Naapuriapua on pyytänyt Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Kemelevits Tokajev. Apua tarjoavat Venäjän lisäksi Armenia, Kirgisia, Tadzhikistan sekä Valko-Venäjä.

Levottomuudet Kazakstanissa alkoivat polttoaineen hinnankorotuksesta ja levisivät nopeasti laajoiksi ja väkivaltaisiksi levottomuuksiksi maan hallintoa ja puoluekoneistoa vastaan, joka on ollut vallassa vuodesta 1991. Sitä ennen maa oli osa Neuvostoliittoa.

Diplomatian ja politiikan moniottelija Alpo Rusi muistelee Twitterissä, että Kazakstanin monikymmenvuotinen todellinen vahva mies, ex-presidentti Nursultan Nazarbajev sai Suomen Valkoisen Ruusun suurristin vuonna 2009.

SUOMEN UUTISET