Kansanedustaja Anne Louhelainen (ps.) on tänään jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen siitä, miten Suomen hallitus aikoo arvioida Kyprokselle tehdyn rahanpesuselvityksen tuloksia. Jo aiemmin Louhelainen on kysynyt valtiovarainministeriltä kuinka perusteellinen tutkimus Kyproksen pankkijärjestelmälle tehdään ja tuleeko Suomen hallitus tyytymään vain pintapuoliseen tarkastukseen. Vastauksessaan huhtikuun alussa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen totesi, ettei tutkimuksen sisältöä ja laatua vielä pystytä arvioimaan, sillä tutkimuksen suorittavaa tahoa ei tuolloin ollut vielä päätetty. Lisäksi ministeri vakuutti tuolloin, ettei pintapuoliseen tarkastukseen tulla tyytymään.

Kyproslaisen median mukaan rahanpesuselvitys on nyt valmistunut ja se on toimitettu eteenpäin troikalle. Tuloksia ei Cyprus Mail -lehden (1.5.2013) mukaan aiota tuoda julkisuuteen. Lehti on käyttänyt tietolähteenään Kyproksen valtiovarainministeri Harris Georgiadesia, jonka mukaan tulokset ovat Kyproksen kannalta positiivisemmat kuin moni ulkomaalainen olisi voinut olettaa.

– Miten hallitus aikoo arvioida Kyproksen rahanpesuselvityksen sisältöä ja laatua, mikäli tutkimuksen tuloksia ei luovuteta julkisuuteen ja onko tämä hallituksen mielestä Suomenkin useaan otteeseen peräänkuuluttamaa läpinäkyvää EU-politiikkaa, Louhelainen ihmettelee kysymyksessään.

Kyproksen pankeille tehtävä rahanpesuselvitys on useaan otteeseen määritelty maalle nyt annettavan tukipaketin ehdoksi. Valtiovarainministeri Urpilaisen mukaan Suomi on etunenässä vaatinut kattavaa selvitystä jo siitä asti, kun Kypros ensimmäisen kerran pyysi tukipakettia.

PS VERKKOTOIMITUS