Koulurauha ja koulutuksellinen tasa-arvo on turvattava sekä rahan syytäminen EU-laariin on pysäytettävä. Siinä on muutamia asioita, jotka vantaalaiset opettajat Antti Korhonen ja Kai-Ari Lundell tahtovat laittaa kuntoon Suomessa. Korhonen on perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Helsingin ja Lundell Uudenmaan vaalipiirissä.

– Opettajille pitää taata työrauha ja oikeus keskittyä varsinaiseen työhönsä eli opettamiseen. Turha byrokratia pitää karsia pois. Tämä on yksilön ja koko yhteiskunnan etu, Korhonen sanoo.

Tasa-arvoa koulutukseen

Lundell lisää pökköä pesään ja vaatii koulutuksellista tasa-arvoa Suomeen. Jokaisen koululaisen on saatava laadukasta opetusta asuinpaikasta riippumatta.

– Peruskouluihin pitää palauttaa tekemisen meininki sekä rahoittaa ja rauhoittaa laadukas koulutyö koko maassa. Ellei näin toimita, niin tasa-arvo ei toteudu vaan rikkaiden lapset saavat opetuksen kalliista yksityiskouluista ja muut lapset saavat tyytyä rupukouluihin, Lundell pelkää.

Korhonen ja Lundell tietävät, että koulutus on Suomen vientivaltti ja sitä sen pitää olla tulevaisuudessakin. Miehet eivät ole turhaan huolissaan. Suomen sijoitus esimerkiksi koululaisten osaamista mittaavassa Pisa-vertailussa on heikentynyt.

”Nälänhätä” kaikuu vaalikentillä

Huono-osaisuutta riittää Suomessa vaikka vientiin asti. Sen ovat Korhonen ja Lundell kuulleet kiertäessään vaalitilaisuuksissa, joissa ihmiset ovat tulleet kertomaan huolensa miten saavat hankittua edes joka päiväisen leipänsä.

– Monet isänmaansa eteen työnsä tehneet eläkeläiset ovat kertoneet, että eläke ei riitä elämiseen vaan pitää elää nälässä. Noin 750 euron peruseläke ei riitä, mutta tuhat euroa antaisi jo jonkinlaisen selkänojan, Lundell tuumii.

Myös verovaroilla tuotettavien sosiaali- ja terveydenhoitopalvelujen vaikea saatavuus on noussut esille torikeskusteluissa.

– Ihmisten pompottaminen luukulta toiselle terveydenhuollossa tai sosiaalitoimistossa pitää lopettaa ja palvelut on tarjottava yhden luukun periaatteella. Turhaa byrokratiaa on karsittava, jotta ihmiset eivät uuvu tukihakemuspapereiden alle, Korhonen vaatii.

Seis europelleilylle

Juustohöylän avulla etsitään koko ajan säästöjä suomalaisten rahoilla tuotetuista palveluista. Samaan aikaan hallitus syytää suomalaisten verovaroja EU-laariin. ”Mitta on täynnä”, Lundell ja Korhonen sanovat yhteen ääneen.

– Suomalaisten veronmaksajien rahojen kuskaaminen europankkiireitten taskuihin saa riittää. Nyt pitää ajaa vihdoinkin Suomen etuja EU:ssa. Suomen asioita saadaan rahoitettua kuntoon alentamalla EU-jäsenmaksua ja haittaveroja, Korhonen esittää.

– Rahan syytäminen muille maille on lopetettava. Omien asioiden on oltava kunnossa, ennen kuin voimme auttaa muita, Lundell lisää.

Lundell tunnetaan vuoden 2013 luokanopettajana, OAJ:n luottamustehtävistä ja aktiivisena kouluasioiden keskustelijana. Korhonen tuli julkisuuteen, kun hän yritti taata koulurauhan Alppilan koulussa poistamalla häirikköoppilaan ruokalasta. Tapaus nosti koko maassa esiin koulurauhan ja opettajien oikeuden sen turvaamiseksi.

Artikkelia on korjattu ehdokkaan vaalipiirin osalta 27.3.2015 klo 11.11.

MIKA RINNE