

PS ARKISTO
Liikkumista rajojen sisällä ei voi radikaalisti rajoittaa, jos rajat vuotavat – Purra: “Rajojen yli tulee edelleen virusta”
Perustuslakivaliokunta tyrmäsi eilen hallituksen esityksen liikkumisrajoituksista ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta evästyksin, että hallituksen esitystä on muutettava siten, että siinä määritellään täsmällisemmin ne asiat, jotka ovat kiellettyjä. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra katsoo, että kaatunut esitys oli samalla arvovaltakysymys pääministeri Marinille.
Pääministeri Sanna Marin ilmoittikin eilen, että hallitus vetää pois eduskunnasta lakiesityksen liikkumisrajoituksista.
Perussuomalaisten kansanedustajan, puolueen 1. varapuheenjohtajan Riikka Purran mukaan perustuslakivaliokunnan ratkaisu lakiesitykseen oli yllätyksetön, ja lopputuloksen saattoi päätellä jo ennen valiokuntakäsittelyä julkisuudessa annetuista asiantuntijalausunnoista.
– Pääministeri oli itse sanonut, että hän haluaa nimenomaan iskeä lekalla epidemian leviämiseen ja tartuntoihin. Tässä tapauksessa se ei vain toiminut, sillä esityksen todettiin olevan perustuslain vastainen, ja siellä oli myös useita muita ongelmia.
– Käsittelyssä todettiin myös, että esitys ei olisi ollut parhaalla mahdollisella tavalla vaikuttava, eli perusoikeuksiin, kuten elinkeinovapauteen ja elinkeinon harjoittamiseen, merkittävästi puuttuvat toimet eivät kuitenkaan olisi vaikuttaneet sinne, minne niiden haluttiin vaikuttavan. Tällä hetkellähän suurimmat ongelmat ovat ihmisten yksityisissä tapaamisissa kuten esimerkiksi kotibileissä, kauppakeskuksissa ja telakoilla, Purra sanoi tänään tv:ssä Ylen aamussa.
Erätappio hallitukselle
Ylen aamussa nähtiin myös hallituspuolueiden kansanedustajat Antti Kurvinen (kesk.) ja Antti Lindtman (sd.). Kurvinen totesi, että lakiesitys perustui terveysviranomaisten suosituksiin ja että perustuslakivaliokuntaan on aiemmin pysähtynyt muitakin lakiesityksiä. Kurvinen kuitenkin myönsi, että esitys ei soveltunut Suomen järjestelmään, joten on mietittävä muita keinoja. Lindtman puolestaan kuvasi tapahtumia hallituksen ”erätappioksi”.
Purra arvioi, että lakiesitys oli samalla arvovaltakysymys Marinille.
– Pääministeri oli henkilökohtaisesti jopa useaan otteeseen etukäteen korostanut liikkumiskieltoesitystä ja liikkumisrajoituksia, ja tämä myös aiheutti ristivetoa ja ongelmia hallituksen sisällä.
– Kaikki puolueet eivät olleet ainakaan heti valmiita nielemään tällaista pakettia, eli valmistelun kannalta tässä on ollut etukäteen havaittavissa monenlaisia ongelmia, sekä poliittisesti että oikeudellisesti. Toki perustuslakivaliokunnan toiminnassa toistuvasti näkyy se, että perusoikeustulkinnat ovat tiukkoja.
– Toisaalta, kuten oppositio on toistuvasti huomauttanut, rajojen yli meille tulee edelleen virusta, eikä tämä asia ole vieläkään ratkennut. Tämä on ongelma myös hallituksen tämän esityksen yhteydessä, koska me emme voi radikaalisti rajoittaa ihmisten liikkumista maan rajojen sisällä, ellemme ole samalla huolehtineet siitä, että virusta ei pääse maahan rajojen yli, Purra sanoi.
Perussuomalaiset pysyy suosituimpana puolueena
Perussuomalaiset nousi tänään kärkipaikalle Ylen uusimmassa puoluekannatusmittauksessa. Kannatusmittauksen mukaan perussuomalaisten kannatus on noussut 0,3 prosenttiyksikköä kokonaiskannatuksen ollessa nyt 19 prosenttia.
Purra huomautti, että perussuomalaisten suosio on noussut vakaasti jo pitkään.
– On selvää, että perussuomalaiset on vahvistamassa asemiaan kuntapuolueena. Valtakunnallisesti olemme jo huipulla, mutta toivon mukaan kesäkuun vaaleissa nousemme myös kunnissa ja teemme historian parhaan kuntavaalituloksen.
Purran arvion mukaan perussuomalaisten kannatusnousun takana on myös yleispoliittisia tekijöitä.
– Myös hallituksen tietty kompurointi näkyy galluptuloksessa.
SDP putosi Ylen kannatuksessa kolmanneksi. Keskusta on jumiutunut kauas perussuomalaisten taakse reilun 12 prosentin kannatuksellaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ylen aamu ulkonaliikkumiskielto liikkumisrajoitukset elinkeinonvapaus koronakriisi koronavirus Antti Kurvinen rajakontrolli Riikka Purra Puoluekannatus Antti Lindtman Sanna Marin perustuslakivaliokunta Perustuslaki
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra kehottaa hallitusta hankkimaan ripeästi rokotteita – ”Pitääkö kaikessa olla aina EU:n selän takana?”

Junnila vaatii hallitusta luopumaan ulkonaliikkumiskielloista: “Hallituksen on vedettävä esitys pois”

Perussuomalaiset: Liikkumisrajoitusfarssi antaa pöyristyttävän kuvan hallituksen lainvalmistelusta

Perussuomalaiset: Liikkumisrajoituksilla dramaattiset seuraukset – ja rajat vuotavat edelleen

Leena Meri: Testitodistukset käyttöön rajoilla

Hallituksen ympäristöpolitiikka etenee – Purra: Espanjalainen jättiyhtiö ja latvialaiset kuskit suomalaisten tilalle

Verotukselliset syyt vaihtavat telakkatyöntekijät puolen vuoden välein – Purra: Ulkomaalaisilla huomattava yliedustus tartunnoissa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.