Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi eilen iltapäivällä tulevasta hallituksen kriisipaketista mm. alkutuottajille. Hallituksen puheet antoivat odottaa suuria, mutta lopputulos oli pettymys.

Kokonaisuudessaan kotimaisen ruuantuotannon tukemiseksi osoitetaan nyt yhteensä noin 300 miljoonaa euroa, ja summaa täsmennetään kevään 2022 lisätalousarvioesitykseen sekä vuosien 2023–2026 julkisen talouden suunnitelmaan.

– Hallituksen esitys on edelleen laiha kompromissi maamme maatalouden auttamiseksi – olkoonkin, että osa esityksistä oli vielä esimerkiksi perussuomalaisilta lainattua. Emme myöskään vakuuttuneet millään tavalla siitä, että elintarvikemarkkinoiden toimivuus tehostuu esityksellä kestävästi, summaa valiokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa.

– Tällaisenaan esitys jää pelkästään hyvän tahdon varaan. Lisäksi kylvöjen pitäisi alkaa nyt; tuet tulevat viljelijöiden näkökulmasta aivan liian myöhään.

Hallituksella pallo edelleen hukassa

Perussuomalaisten maa- ja metsätalousvaliokuntaryhmä ei usko investointitukien autuaaksi tekevään voimaan. Näyttää siltä, että hallituksen pallo on edelleen hukassa akuutin maatalouskriisin keskellä.

– Näemme kyllä, että nyt tässä tilanteessa 300 miljoonan tukipaketti on erittäin kannatettava, mutta olisin toivonut, että sitä olisi enemmän kohdennettu niille peltohehtaareille, joilla tuotetaan ruokaa. Tämä olisi ollut meidän huoltovarmuudellemme, mikä on kaikki kaikessa, erittäin tärkeä asia. Silloin tämä paketti olisi painottunut tulevaisuuteen, toteaa valiokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Lundén.

– Nyt tämä ei valitettavasti toteudu, ja pelolla ajattelen, mitä huoltovarmuudellemme on tapahtumassa ensi syksystä lähtien.

Tämäkin ongelma sysätään seuraavalle hallitukselle

Väistyvän maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän toimenpidelista ei pureudu käsillä olevaan maatalouskriisiin, vaan se on ennemminkin pitkän tähtäimen ympäristöohjelma. Toimenpiteitä on pitkä lista, mutta niiden vaikuttavuus ei vakuuta.

– Kevätkylvöjen turvaamiseksi viljelijöille olisi pitänyt saada nopeita toimia jo yli kuukausi sitten, mutta hallitus ei siihen kyennyt. Tämäkin ongelma sysätään seuraavalle hallitukselle, mutta miten käy suomalaisen alkutuottajan? pohtii puolestaan valiokunnan jäsen, kansanedustaja Jenna Simula.

Suomen Uutiset