Myös Suomen valtamedia on uutisoinut Nantesin levottomuuksista, joissa nuorisojoukot ovat polttaneet autoja ja rakennuksia ja ottaneet yhteen poliisin kanssa. Valistuneet lukijat ovat hoksanneet, että valtamedian käyttämä koodisana ”nuorisojoukko” viittaa nimenomaan maahanmuuttajanuoriin.

Tämänkertaiset mellakat saivat alkunsa tiistai-iltana, kun poliisi pysäytti ajoneuvon tarkastusta varten. Auto oli ollut poliisin tarkkailussa huumejuttuun liittyen. Kuljettajalta ei kuitenkaan löytynyt papereita, joten hänet päätettiin viedä poliisiasemalle henkilöllisyyden tarkastamista varten.

Tästä seuranneessa tilanteessa poliisin ase laukesi. Kaulaan osunut laukaus johti pohjoisafrikkalaistaustaisen, 22-vuotiaan kuljettajan kuolemaan.

Poliisi muutti tarinaansa

Poliisin ensimmäisen version mukaan laukaus ammuttiin tilanteessa, jossa kuljettaja yritti paeta paikalta peruuttamalla, osuen autollaan yhtä poliisia polveen ja vaarantaen lähettyvillä katsomassa olevien lasten hengen. Poliisimies kertoi ampuneensa tässä tilanteessa harkitusti yhden laukauksen estääkseen miestä pakenemasta ja suojellakseen sivullisten henkeä.

Myöhemmin poliisimies muutti tarinaansa. Torstaina hän myönsi, että kyseessä oli ollut vahinkolaukaus, kertoo uutiskanava LCI. Poliisi oli roikkunut puolittain auton sisällä yrittäen estää kuljettajaa käynnistämästä autoa. Kamppailutilanteessa poliisin oikeassa kädessä ollut pistooli oli lauennut vahingossa osuen kuljettajaa kaulaan.

Laukauksen ampunut poliisimies on pidätetty epäiltynä kuolemantuottamuksesta.

Mellakat osoittivat syvän epäluottamuksen viranomaisiin

Maahanmuuttajien ja poliisin välillä vallitsevaa epäluottamusta pidetään ongelmana monissa maissa. Tällä kertaa osoittautui, että epäluottamukselle oli jotain perustettakin, mutta loppujen lopuksi poliisin sisäinen tutkimus kuitenkin paljasti totuuden.

Sitä ennen maahanmuuttajanuoret ehtivät kuitenkin mellakoida kolmen yön ajan Nantesin maahanmuuttajalähiöissä. Kymmeniä autoja poltettiin ja liikkeitä ja julkisia rakennuksia sytytettiin tuleen. Palaneiden rakennusten joukossa on muun muassa terveysasema, kirjasto ja ammattikoulu.

Aiemmin vastaavat maahanmuuttajamellakat ovat levinneet läpi koko Ranskan, ja sitä pelättiin tälläkin kertaa. Niin kävi esimerkiksi vuonna 2005, kun kaksi poliisia paennutta maahanmuuttajanuorta piiloutui muuntajaan ja sai surmansa sähköiskusta. Jussi Halla-aho kirjoitti tuolloin tapauksesta blogissaan.

Tällä kertaa kuitenkin osoittautui, että maahanmuuttajilla oli aihettakin olla luottamatta poliisiin. Oleellisinta on kuitenkin se, että maahanmuuttajanuoret eivät kyenneet oman yhteisönsä johtohahmojen vetoomuksista huolimatta olemaan mellakoimatta ja odottamaan, selvittääkö poliisin sisäinen tutkinta asian.

Palaneen kirjaston savuavat rauniot Nantesin maahanmuuttajavaltaisessa lähiössä kertovat, että unelma onnistuneesta kotoutumisesta ja rauhanomaisesta rinnakkaiselosta haihtuu savuna ilmaan heti kun jotain tapahtuu.

SUOMEN UUTISET