

MATTI MATIKAINEN
Maanviljelijältä kyytiä nykyiselle maataloustukijärjestelmälle: “Tuet vääristävät markkinoita – ottaisin ne pois”
Juko Toikka saapui Helsingin Senaatintorille Janakkalasta perinnetraktorilla mallia Valmet 565. Hän pitää luomuviljatilaa, joka ei kärsi pahiten tukien viipymisestä, mutta vaikuttaa se häneenkin monella tavalla, kun maataloudella menee muutenkin huonosti.
– Tulopuolella mättää. Hinnat ovat huonot, kelitkin ovat huonot. Tuet ovat myöhässä eniten maitotilallisilla, mutta vaikuttaa se minuunkin: laskuja ei voi maksaa, kun tulot ovat myöhässä. Se vaikuttaa myös, kun yritän myydä tuotteitani karjatiloille. Kun äskettäin myin erän härkäpapuja luomusikalalle, niin hekin halusivat maksuaikaa. Rahat tulevat kesäkuussa – jos tulevat, Toikka murehti.
– Tuottajahinnat ovat pudonneet jo puoleen. Se johtuu Venäjän pakotteista. Myös ulkomailta tuodaan tuotteita. Tietenkin hintoihin voisi vaikuttaa, jos kaikki lakkaisivat myymästä, mutta markkina ei toimi niin. Meidän on pakko myydä tuotteitamme.
Tuet kiertävät kaupan taskuun
Käytetäänkö tässä maanviljelijää hyväksi: tuet kiertävät kaupan taskuun ja hintoja poljetaan samalla?
– Kyllä, siltä tämä vaikuttaa. Tilanne pahenee koko ajan. Tuet ovat myöhässä, eikä siitä määrätä mitään rangaistuksia tai viivästyskorkoja, Toikka ihmetteli.
Maitotilan tuotoista 30-40 prosenttia tukia
Jari Ojala on maatalon poika Ikaalisista. Jatkaako hän vanhempiensa tilaa jatkossa?
– Hyvin todennäköisesti, ellei tämä toimeentulo mene ihan perseelleen. Se mietityttää, Ojala aprikoi.
Tilalla ammuu 65 lypsävää. Maitotiloja haittaa maksujen viivästys kaikkein eniten: tuotosta 30-40 prosenttia tulee maataloustuista. Tukien osuus vaihtelee sen mukaan, kuinka ahkerasti tukia jaksaa hakea. Hakeminen on monimutkaista ja vaativaa, ja tukiin vaikuttavat kaikenlaiset asiat viljelijän iästä alkaen. Myös tuotteiden halpuutuksella on vaikutusta.
Pakko ajaa rekkaa
Ojala ihmettelee, kuinka Maaseutuvirastolla voi olla oikeus siirtää maksujaan mihin asti se haluaa.
– Tuntuu kummalta tehdä hommia, kun palkkaa ei näy. Kaupungissa ei ymmärretä, että palkkamme tulee tuista.
Hän ajaakin työkseen rekkaa. Tilalla riittäisi kyllä töitä, mutta toimeentulo ei riitä. Hän pitää Venäjän kaupan romahtamista viimeisenä niittinä Suomen maataloudelle.
– Tulevaisuus mietityttää – onko tilaa järkeä jatkaa ja onko se edes mahdollista?
Navetan rakentaminen arveluttaa
Hämeenkyröläinen Tuomas Potila pohtii parhaillaan, kannattaako perustaa uusi suurtila vanhan kotitilan perustuksille. Kaikki luvat ja suunnitelmat ovat valmiina, mutta tilanne näyttää nyt huonolta.
– Tarkoitus on aloittaa uuden navetan rakentaminen, mutta nyt ei näytä hyvältä, kun maatalouspolitiikka on tällaista, Potila mietti.
Potilan kotitilalla on 40 lypsävää, mikä ylittää hieman keskiarvon, joka oli vuonna 2014 34 lehmää. Keskimääräinen pääluku on noussut hiljalleen, samaan aikaan kun pienempiä tiloja on lakkautettu. Suuremmat tilat ovat kasvattaneet peltoalaansa usein vuokraamalla pellot lopettaneilta viljelijöiltä.
“Yhtiöittäminen on se juttu”
Potilan tilalla on 141 hehtaaria peltoa ja yli 100 hehtaaria metsää. Jos suunnitelmat pannaan toimeen, lypsävien määrä nousee pian 160:een ja peltoa ostetaan sekä vuokrataan yhteensä 350 hehtaaria.
– Yhtiöittäminen on se juttu. Osakeyhtiö pystyy toimimaan markkinoilla vahvemmin, Potila selitti suunnitelmiaan.
Potilan yhtiöön ovat tulossa myös vanhemmat ja veli. Tietotaitoa löytyy, sillä Potila on suorittanut maatalouden perustutkinnon ja opiskelee viimeistä vuotta Ilmajoella agrologiksi.
Tukia maksetaan ruuan hinnan vuoksi
Potilalla on varsin moderni näkemys maataloustukijärjestelmästä: hän poistaisi tuet kokonaan.
– Maataloustuet ovat nyt suurin esteemme. Ne vääristävät markkinoita niin paljon, että ottaisin ne pois! Myös media vääristää niiden merkitystä meitä vastaan, vaikka niitä maksetaan siksi, että ruoka olisi halvempaa – ja varsinkin siksi, että ruuan raaka-aineet olisivat halvempia välikäsille. Se on pois tuottajilta, Potila muistutti ja myönsi, ettei hän voi kuitenkaan jättäytyä yksin tukien ulkopuolelle, kun lähes puolet yhtiönkin tuloista tulisi maataloustuista.
Suurtilat toimivat Suomessakin paljolti palkatun työvoiman turvin, vaikka aluksi Potilat aikovatkin touhuta perheen voimin.
– Sellainen on suunnitelma meilläkin. Mutta tässä tilanteessa en haluaisi palkata työntekijöitä, kun politiikka on tällaista. En halua antaa työntekijälleni potkuja, Potila korosti.
Kuvassa: Maanviljelijä Tuomas Potilan mukaan maataloustukia maksetaan siksi, että ruoka ja erityisesti raaka-aineet olisivat halvempia. Se on pois tuottajilta.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vartiaiselta ei heru ymmärrystä maanviljelijöille

Ronkainen: “Joku kerää välistä voitot, maataloudella on vaikea elättää perhettä”

Kulmala antoi tukensa maanviljelijöille: Virkamiesten on helppo vitkutella – “Ei heidän elintasonsa kärsi”

Hongisto maataloustukien kohtuuttomasta myöhästymisestä: “Tämä on täydellinen munaus – näillä ihmisillä on hätä”

Slunga-Poutsalo: “Traktorin sorkat kohti Brysseliä, maatalousyrittäjien on nyt noustava kapinaan EU-byrokraattia vastaan.”

Mattila mukana traktorimarssilla: “Viljelijöiden suuttumus on oikeutettua”
Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Eikö tulos miellytä? – Suomalainen valtamedia vaikenee edelleen Britannian vaalituloksesta
Ison-Britannian paikallisvaalien tulos on lähes vallankumous, sillä se merkitsee käytännössä perinteisen kaksipuoluejärjestelmän tuhoa. Nigel Faragen Reformipuolue sai vaaleissa murskavoiton, mutta se ei tunnu olevan edelleenkään uutinen Suomessa. Muualla maailmassa kylläkin.

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Lehtinen iloitsee: Turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksilla venkoilu loppuu ja maasta karkottaminen nopeutuu
Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen ulkomaalaislain muuttamisesta äänin 103-53. Esityksen myötä turvapaikanhakijoiden tekemät uusintahakemukset vähentyvät merkittävästi eikä niiden avulla voi enää estää maasta poistamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtisen mielestä vanha laki on ollut hyvin ongelmallinen.

Maahanmuutto kasvattaa Vantaan väkilukua, mutta heikentää julkista taloutta: Verotulojen suunta kääntyi laskuun
Ulkomaalaistaustainen väestönkasvu ei tue kunnallista verotulojen kehitystä, vaan päinvastoin heikentää kuntataloutta. Ajatuspaja Suomen Perustan aiemmissa tutkimuksissa osoitettu ilmiö maahanmuuton negatiivisista talousvaikutuksista konkretisoituu nyt Vantaalla, jonka tuloverotuotot ovat kääntyneet laskuun, vaikka kaupungin väestömäärä kasvaa.

Purra: Keskusta levittää valhetta – hallitus ei ole kolminkertaistamassa tai edes korottamassa kiinteistöveron tuottoa

Mira Nieminen: Naudanliha loppuu – joko nyt ymmärretään alkutuotannon arvo?
Naudan jauheliha on loppu kaupasta. Ihmiset huolestuvat vasta silloin, kun lihatiskiltä ei enää löydy sitä, mitä on totuttu ostamaan, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen.

Purra: Ruma totuus EU:n elpymispaketista – ”Espanja kylpee rahassa, Suomelle surkea diili”
Suomi laittoi Sanna Marinin hallituksen aikana nimensä EU:n yli 700 miljardin euron elpymisvälineeseen, jonka Suomi ja muut ”vauraat maat” maksavat. Samalla avattiin portti uusille velkaveivauksille.