Ranskan presidentti Emmanuel Macron haluaa omin sanojensa mukaan pelastaa Euroopan sisämarkkinat. Hänen ajatuksiaan kritisoivat katsovat puolestaan, että Macron tuhoaisi sisämarkkinat teeseillään. Macronin kriitikot arvelevat Macronin käyttävän Ison-Britannian eroa hyväkseen. Britit ovat puolustaneet sisämarkkinoita väkevästi.

Brysseliläisen ajatushautomo Bruegelin analyytikko Nicolas Véronin mukaan brittien ero EU:sta on antanut Ranskalle mahdollisuuden ottaa ohjat vapaakaupan ja EU:n sisämarkkinoiden saralla.

Presidenttiys muutti Macronia

Talousministerinä toimiessaan Macron hyväksyi vielä ulkomailta tulleita ranskalaisyritysten ostoja. Presidenttinä Macron on puuttunut markkinatalouden toimintaan. Hän on muun muassa väliaikaisesti kansallistanut laivanrakennusyhtiö STX:n.

Vapaakaupan puolustajat arvelevat, että eurooppalaiset johtajat alkavat evätä kaikki epämiellyttäviksi koetut yritysostot vedoten yritysten olevan strategisesti merkittäviä.

Macron halusi myös lyhentää toisesta EU-maasta tulevien komennustyöläisten kestoa. Lisäksi hän halusi yhdenmukaistaa sosiaaliturvamaksut. Tämä kiehautti itäisten EU-maiden johtajien hermoja.

Macron on ollut erittäin protektionistinen ranskalaisen maatalouden suhteen.

Populismia kukistamassa?

Liberaalit politiikot ovat huomanneet EU:ssa kasvavan protektionismin kaipuun laajemminkin. Ruotsalaismeppi Jasenko Selimovicin mielestä Macron ei ole ainoa protektionistisia oppeja kannattava EU-maan johtaja. Selimovic arvelee ilmiön johtuvan siitä, että EU-johtajat yrittävät torjua populismin aaltoa.

– EU:n yhteismarkkinoita moukaroidaan joka puolelta, Selimovic toteaa.

Selimovic ei usko protektionismin torjuvan populismia. Hän pelkää, että EU:n sisämarkkinoista ei ole rippeitäkään jäljellä vuosikymmenen vaihtuessa, jos Macron saa tahtonsa lävitse. Sen lisäksi populistiset puolueet jatkavat menestymistään eri vaaleissa.

Henri Alakylä