

Matti Matikainen
Mäenpää komppaa puolueen uutta ulko- ja turvallisuuspoliittista ohjelmaa: ”Huoltovarmuuskysymyksille annettava suurempi painoarvo kaikkialla”
Perussuomalaiset julkaisi uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelmansa tiistaina. Siinä todetaan, että puolueen kaiken politiikan keskiössä on aina Suomen kansallisen edun turvaaminen. Ohjelmaan erittäin tyytyväinen perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää haluaa nostaa ohjelmasta esiin erityisesti huoltovarmuusasiat, joita hän on itse eduskuntapuheissaan säännöllisesti painottanut.
– ”Huoltovarmuuskysymyksille on annettava suurempi painoarvo aina kuntatason päätöksenteosta eduskuntaan asti.” Eipä tätä voisi paremmin sanoa, kommentoi perussuomalaisten keskeistä linjausta kansanedustaja Juha Mäenpää, joka edustaa perussuomalaisia myös valtioneuvoston joulukuussa 2021 asettamassa huoltovarmuusselonteon parlamentaarisessa seurantaryhmässä.
Tuore ohjelma on perusteellinen, ja se linjaa monipuolisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikan ydinkysymyksiä. Heti alkuun todetaan, että Suomi on historiansa, kulttuurinsa, arvojensa ja yhteiskuntarakenteidensa myötä erottamaton osa läntistä sivilisaatiota ja sivistystä. Suomen kansallista turvallisuutta ja suvereniteettia ei tule missään olosuhteissa uhrata vetoamalla esimerkiksi ideologisesti värittyneeseen ja laajennettuun käsitykseen ihmisoikeuksista. Kansallista vahvaa puolustusta täydentävät tuleva jäsenyys puolustusliitto Natossa ja jo pitkään tehty laaja kansainvälinen puolustusyhteistyö.
Ukrainan sota muistutti huoltovarmuuden merkityksestä
Ohjelmassa muistutetaan, että vaikka kansainvälisen kaupan esteiden poistaminen tuo suomalaisille yrityksille suuria mahdollisuuksia, emme voi unohtaa sen riskejä kansantaloudellemme.
– Huoltovarmuuden kannalta keskeisiä sektoreita, kuten elintarvikehuoltoa ja perusinfraa, ei voi altistaa täysin sääntelemättömän kansainvälisen kilpailun alle, kertaa Mäenpää.
– Meille perussuomalaisille ja minulle itselleni huoltovarmuusasiat ovat olleet aina sydäntä lähellä. Ukrainan sota on avannut myös muiden silmiä asian suhteen. Huoltovarmuudelle on annettava suurempi painoarvo ja merkitys aina kuntatason päätöksenteosta eduskuntaan asti. Esimerkiksi Huoltovarmuuskeskus on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen laitos. Sen rahoituksen tasoa on syytä korottaa, kuten ohjelmassa vaadimme.
Perussuomalaiset näkee, että EU:n tulee Euroopan muuttuneen turvallisuusympäristön takia kiinnittää huoltovarmuustekijöihin sekä ruoka- ja energiaomavaraisuuteen enemmän huomiota ilmastopoliittisia linjanvetoja tehdessään.
Puolustusteollisuuden edellytykset varmistettava
Kotimainen asetuotanto ja puolustusteollisuus ovat kansallista huoltovarmuutta ja omavaraisuutta turvaavia tekijöitä. Perussuomalaiset vaatii, että kotimaisen puolustusteollisuuden osuutta tulee määrätietoisesti pyrkiä kasvattamaan. Kriittisten asejärjestelmien huoltovarmuutta ja poikkeusolojen tuotantoketjuja ylläpidetään hyvällä, pitkäjänteisellä kansainvälisellä puolustusmateriaaliyhteistyöllä. Kansallisten toimien lisäksi tuleva Nato-jäsenyys parantaa huomattavasti Suomen sotilaallista huoltovarmuutta.
– Myös puolustusvoimien kuljetusvälinehankinnassa tulisi suosia suomalaista. Työpaikat ja osaaminen täytyy säilyttää Suomessa. Tämä on huoltovarmuuden näkökulmasta keskeistä. Autoja on vaikea viedä kaupallisesti ulkomaille, jos kotimainenkaan toimija ei osta niitä, Mäenpää selittää.
Turve takaisin kansalliseen energiapalettiin
Perussuomalaiset haluaa turpeen takaisin kansalliseen energiapalettiin. Kyse on tässäkin huoltovarmuudesta.
– Energiapolitiikan virheet on korjattava, ja päätös luopua turpeen käytöstä tulee perua. Turve on huoltovarmuuden kannalta kriittinen täysin kotimainen energianlähde. Se on kotimaisista kiinteistä polttoaineista ainoa, jota on mahdollista asettaa varastoon merkittäviä määriä muutaman vuoden ajaksi, muistuttaa Mäenpää.
Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ohjelmassa korostetaan lisäksi, että rahoitusjärjestelmään kohdistuviin häirintämekanismeihin on löydettävä tehokkaat vastakeinot. Vakavien häiriötilanteiden varalle tulee rakentaa riittävät varomekanismit, jotta maksujärjestelmän toimivuus säilyisi kriisitilanteissakin.
Käteismaksaminen turvattava
Maksujärjestelmien toimivuus on Mäenpään sydäntä lähellä. Kansanedustaja jätti eduskunnassa jo helmikuussa toimenpidealoitteen käteisen rahan turvaamiseksi Suomessa jatkossakin kattavasti käypänä maksuvälineenä. Hän vaati tuolloin hallitusta ryhtymään asiassa toimenpiteisiin erityisesti huoltovarmuuden ja heikoimmassa asemassa olevien suomalaisten tarpeiden vuoksi.
– Asiantuntijat ovat painottaneet, että keskeistä on säilyttää riittävä käteisen huolto- ja käyttöverkosto normaaliaikoina, koska ilman sitä käteinen ei ole vaihtoehto myöskään kriisiaikoina. Mikäli verkosto päästetään liian heikoksi, sitä on vaikea palauttaa ennalleen muun maksamisen häiriötilanteessa, muistutti Mäenpää tuolloin.
– Aloitteeni herätti hieman hilpeyttä sähköiseen maksamiseen myönteisesti suhtautuvien keskuudessa, mutta hymyt hyytyivät, kun Suomen Pankki julkaisi samankaltaisen lainsäädäntöaloitteen heti seuraavalla viikolla, lisää Mäenpää huvittuneena.
Myös aluepoliittisilla ratkaisuilla on merkitystä
Lopuksi Mäenpää muistuttaa, että myös aluepoliittisilla ratkaisuilla on merkitystä huoltovarmuuden kannalta.
– Esimerkiksi kysymys Kaskisten radan eli Suupohjan radan kohtalosta on myös samalla huoltovarmuuskysymys. Rata on tärkeä erityisesti Kaskisten satamalle. Tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa mitään keskeisiä alueellisiakaan päätöksiä ei voi tehdä miettimättä Suomen kokonaisturvallisuutta, huomauttaa Mäenpää.
Perussuomalaisten ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelman voi kokonaisuudessaan lukea täältä.
Ohjelma on käännetty myös englanniksi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ulko- ja turvallisuuspoliittinen ohjelma kansallinen puolustus asetuotanto Ukrainan sota turpeentuotanto ruokaomavaraisuus energiaomavaraisuus puolustusteollisuus aluepolitiikka puolustusyhteistyö Käteinen Kansallinen etu Juha Mäenpää Energiapolitiikka Huoltovarmuus nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vaatii kansainvälisiä sopimuksia järkeviksi, kehitysapua maksettavaksi vain ylijäämästä ja kaksoiskansalaisuudesta luopumista

Kehitysapu on tehotonta, veronmaksajilta kerättyjä miljardeja valuu korruptioon – perussuomalaiset vaatii nykyisestä kehitysapumallista luopumista

Perussuomalaiset haluaa lopettaa kaksoiskansalaisuusjärjestelmän ja kiristää ulkomaalaisten maakauppoja – Purra: ”Nyt on sen aika”

Tulossa: Purra ja Luukkanen tiistain Tuumaustunnilla: Turpo-ohjelman julkistus, poliittinen tilanne, energiakysymykset, Venäjän tilanne ja tavoitteet

Turpeen nostossa ei päästä tavoitteisiin

Mäenpää puhui käteisen rahan puolesta: Tärkeä maksutapa kriisivalmiuden ja huoltovarmuuden kannalta

Reijonen huolissaan tankkauspaikkojen automatisoitumisesta – Saarikon vastaus: Sopimusvapaus ei tarkoita käteisen vastaanottopakkoa

Koskela haluaa Huoltovarmuuskeskuksen puolustusministeriön alaisuuteen

Mäenpää: Huoltovarmuus kiinteä osa Suomen turvallisuuspolitiikkaa
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.