Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä huomautti välikysymystä käsittelevässä ryhmäpuheenvuorossaan, ettei energiakriisi ei voi olla yllätys. Mäkelä huomautti, että Venäjä on käyttänyt kaasua geopoliittisena aseena ainakin vuodesta 2008 lähtien.

– Perussuomalaiset näkivät energiasodan leimahtaneen viimeistään syksyllä 2021, kun Venäjä rajoitti maakaasun myyntiään ja jätti Euroopan energiavarastot tavanomaista tyhjemmiksi. Me ehdotimme lukuisia toimia energian hinnan alentamiseksi, Jani Mäkelä totesi.

– Te hallituksessa ette halunneet nähdä, että epärealistisiin talouskasvun odotuksiin ja nollakorkoihin nojaava ohjelmanne oli ajamassa karille, vaan piditte siitä kiinni väkisin.

Mäkelän mukaan, jos hallitus olisi valvonut kansallista etua, se olisi ymmärtänyt tilanteen, luopunut liian tiukoista hiilineutraaliustavoitteista, keskeyttänyt ylimääräiset hankkeensa ja kieltäytynyt osallistumasta elpymispaketin kaltaisiin tulonsiirtoihin.

Demareilla vastuunsa

Mäkelä huomautti, että Uniper on jo kirjannut Nord Stream -kaasuputken omistusosuutensa arvottomaksi. Lisää alaskirjauksia tulee Venäjältä.

– Uniperin ja Fortumin kassa ja tase lypsettiin Saksan poliittisella päätöksellä tyhjäksi, ja rahoilla tuettiin saksalaisia kaasunkuluttajia – suomalaisille kuuluvilla rahoilla!

– Monien maiden poliitikoilla, ja erityisesti sosiaalidemokraateilla, on Venäjä-kanansa vielä kynimättä. Olipa kerran strategia, joka johti Venäjän rahoittamiseen ja Euroopan Venäjä-riippuvuuteen. Piti tulla vaurautta ja rauhaa, tulikin Eurooppaan sota – kenties köyhyyttä, kylmä ja nälkä, Mäkelä kuittasi.

– Voimmeko luottaa sellaisiin puolueisiin, jotka ovat antaneet merkkihenkilöidensä rahastaa tätä kehityskulkua edistämällä, puuttumatta asiaan ajoissa? Mäkelä kysyi.

Kuka pelasi Putinin pussiin?

Kun perussuomalaiset ovat arvostelleet vihreää siirtymää sen epäkohdista, hallituksen riveistä perusteltu kritiikki on Mäkelän mukaan rinnastettu Putinin asian ajamiseen.

– Te syytätte muita siitä, mitä te olette itse tehneet. Te olette tehneet sitä, mitä Putin toivoi, ja nyt kylvätte eripuraa syyttelemällä omista teoistanne muita.

Mäkelä huomautti, että perussuomalaiset ovat johdonmukaisesti varoittaneet Venäjä-riippuvuudesta ja korostaneet huoltovarmuuden ja omavaraisuuden tärkeyttä.

– Olemme johdonmukaisesti puolustaneet suomalaisen uusiutuvan energian, polttopuun ja turpeen käyttöä.

Hinnanmuodostusmekanismi on ongelma

Suomi ei ole kansallisessa energiapolitiikassaan sortunut yhtä syvään Venäjä-riippuvuuteen kuin moni muu ja energiatuotanto on verraten hyvin puhdasta. Silti hinnat ovat vähintään yhtä korkeat kuin muualla Euroopassa.

– Ydin- ja vesivoima pitävät Suomea pinnalla, tuulimyllyjen seisoessa tyyninä pakkasaamuina. Mutta se ei riitä. Meidän on välttämätöntä joko yhteisillä tai tarvittaessa yksipuolisilla päätöksillä päästä eroon hinnoittelumallista, joissa kallein energiamuoto määrää hinnan.

Tuet riittämättömiä

Mäkelä totesi, että kansalaiset tarvitsevat suoraa tukea energialaskuunsa, mutta sähkön arvonlisäveron väliaikainen alennus ei riitä eivätkä byrokraattiset tukimuodot toimi nyt.

– Kansaneläkelaitoksen ruuhkauttaminen lukuisilla tukihakemuksilla ei ole mielekästä. Sähkövähennys vielä heikommin, sillä tukea tarvitaan tässä ja nyt.

– Tässä kaikessa Suomi on taas kerran jäljessä verrokkimaita. Niin EU:ssa kuin etenkin sen ulkopuolella Norjassa maat turvaavat kansalaistensa kohtuuhintaisen energian Suomea tehokkaammin. Maat valmistautuvat sähköverkkonsa sulkemiseen hätätilanteessa. Kuinka käy Suomen silloin? Mäkelä kysyi.

Globalismin konkurssi

Mäkelän mielestä suomalaisten ei pitäisi luottaa eurooppalaisen solidaarisuuden ilosanomaan.

– Siellä lymyää ahneiden suurempien valtioiden edunvalvonta ja taakanjakopolitiikka. Suomea hyväksikäytetään varmasti, jos sen sallimme.

– Todistamme omin silmin hyväuskoisen globalisaation ja globalismin konkurssia ajassamme. Vaurauden kupla on rakennettu riippuvaisuudella Venäjästä ja Kiinasta. Molemmista on nyt päästävä eroon, ja se tulee valtavan kalliiksi. Ylikireästä ilmastopolitiikasta on nyt viimeistään pakko luopua, Mäkelä vaati.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi videolla välikysymyskeskustelua.

SUOMEN UUTISET