Perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen seuraa huolestuneena Wärtsilän yt-neuvotteluita, jotka iskevät pahiten hänen kotikaupunkiinsa Vaasaan. Wärtsilä irtisanoo Vaasasta 75 työntekijää ja koko maassa sata työntekijää.

– Asiantuntijoiden mukaan meillä pitäisi olla Suomessa huutava työvoimapula. Missä on nyt työvoimapula, kun kotikaupungistani Vaasasta heitetään ihmisiä kortistoon? Ovatko nämä ihmiset saaneet liikaa palkkaa? Ovatko suomalaiset työntekijät liian kalliita, vaikka nämäkin Wärtsilän työntekijät tekevät kovasti töitä elantonsa eteen? Jukka Mäkynen kysyy.

Palkanmaksuhalu kateissa

Mäkysen mielestä näyttää silti, että Suomesta on kadonnut palkanmaksuhalu.

– Ollaanko nyt siirtymässä sellaiseen vaiheeseen, että kaikille aloille on tulossa ennenäkemätön työn halpuutus? Talouden suhdanteet ovat aina vaihdelleet, mutta nykyaikana se on aina tavalliset työntekijät, jotka joustavat ensimmäisenä. Kun yrityksillä menee huonosti, niin miksei yritysten johdon palkoissa voida joustaa? Tällä hetkellä tilanne on Suomessa se, että vain duunarit joustavat.

– Kuitenkin tiedotusvälineissä puhutaan jatkuvasti työvoimapulasta ja monilla työantajilla on huoli päällä siitä, että mistä Suomeen saadaan työvoimaa tulevaisuudessa. Onko niin, että Suomessa ei tulevaisuudessa tarvita työvoimaa juuri ollenkaan, kun joka puolella ollaan potkimassa ihmisiä pois töistä? Mäkynen jyrähtää.

Palkalla on tultava toimeen

Vaasassa käytiin muutama kuukausi sitten kaupungin yt-neuvottelut, joiden seurauksena 25 kaupungin työntekijää tullaan irtisanomaan ja kaupungin henkilötyövuosia vähenee 145 henkilötyövuotta vuoteen 2021 mennessä.

– Vaasassa nostettiin kunnallisveroa 0,5 % tälle vuodelle ja näyttää siltä, että kunnallisvero nousee myös ensi vuodelle. Eli vaikka kunnallisveroa koko ajan nostetaan, niin silti pahoin pelkään, että Vaasan kaupungin budjetin alijäämä jatkaa kasvuaan. Jokainen maalaisjärjellä varustettu vaasalainen veronmaksaja kyllä ymmärtää miksi.

– Vaasassa ja monessa Suomen kunnassa on käynnissä kuntien yt-neuvotteluita ja lomautuksia. Niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella tavalliset työntekijät kärsivät eniten. Korvaavia työpaikkoja ei synny tarpeeksi ja vallalla on todella huolestuttava työmarkkinoiden kehityssuunta, jossa palkat poljetaan niin alas, ettei niillä pysty selviytymään ihmisen perustarpeista, kuten asumis- ja ruokakustannuksista. Ketään ei voi pakottaa tekemään töitä nälkäpalkalla, Mäkynen linjaa.

SUOMEN UUTISET