Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Hanna Mäntylä esitti tänään peruspalveluministeri Susanna Huoviselle kysymyksen pelastushelikoptereista.

– Kysymykseni koski erityisesti Lapissa toimivaa pelastushelikopteri Aslakia, jonka toimintaa ylläpitää aatteellinen ja voittoa tavoittelemattoman tukiyhdistys. Kysymykseen johtivat paitsi aktiiviset yhteydenotot kansalaisilta, myös mediassakin olleet huolestuttavat tiedot siitä, että ilmeisesti Aslakin apu ei kelpaa joillekin viranomaisille, sillä Aslakin tehokas hyödyntäminen edellyttäisi sopimusten täydentämistä ja hätäkeskuksen ohjeistamista. Nyt tilanne on se, että äkillisesti sairastuneen avun saantia on huomattavasti viivästytetty vaikka Aslak olisi ollut vieressä. Aslakin tarkoitushan ei ole korvata viranomaisten palveluja, vaan täydentää niitä, Mäntylä sanoo.

– Kysyin ministeriltä, miksi kolmannen sektorin palveluna tarjottavaa pelastushelikopteria ei voida ottaa täydentämään sairaanhoitoa Lapissa ja miksi Aslakin koko kapasiteettia ei hyödynnetä?  Pidän sitä täysin käsittämättömänä, ja jopa ihmisten hengellä pelattavana uhkapelinä.

Mäntylä penäsi ministeriltä vastausta myös siihen, ovatko ihmisten terveyspalvelut tulevaisuudessa syrjäseuduillakin yhä enemmän ja enemmän niin sanottuja omantunnon kysymyksi.

– En ollut lainkaan tyytyväinen ministerin vastauksiin. Ministerin vastauksessa sysättiin vastuuta Aslakista pitkälti sairaanhoitopiireille. Mielestäni nämä ovat valintoja, joista hallituksen tulisi kantaa vastuu. Aion tehdä aiheesta vielä kirjallisen kysymyksen, jotta saisin asiaan tarkempia vastauksia kokonaisuudessaan. Pidän kovin huolestuttavana tilannetta, jossa kunnille ja yksityisille sysätään yhä enemmän ja enemmän vastuuta ihmisten turvallisuudesta ja terveydenhoidosta, Mäntylä toteaa.

PS VERKKOTOIMITUS