Perussuomalaisten Sallan valtuustoryhmä vastustaa Sallan sote-palveluiden ulkoistamista. Perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä osallistuu tänään asian valtuustokäsittelyyn.

JHL vastustaa ulkoistamista

Julkisten ja hyvinvointialan liitto JHL asettui jo aiemmin päivällä vastustamaan ulkoistamista. Sallan kunnanhallitus esittää, että sote-palvelujen ulkoistamisesta tilataan selvitys. Samalla kunta pyytäisi tarjoukset palvelujen tuottamisesta.

JHL:n Sallan yhdistyksen ja Lapin alueryhmän mukaan kunta ei voisi enää perääntyä, kun se on pyytänyt tarjouksia yksityisiltä palveluntuottajilta.

Hankintalaki estää kunnan linjauksen

Hanna Mäntylä vahvistaa JHL:n olevan oikeassa: hankintalaki, sen soveltamisohjeet ja soveltamisen ennakkopäätökset sanovat selvästi, ettei kunta voi perua yksityistämistä, kun tarjouskilpailuun asti on mennyt.

– Se tarkoittaa, että sitä ennen on tehty sitova päätös siitä, että yksityistäminen toteutetaan. Jos päätöstä ei ole tehty, pitää asia selvittää eri tavalla kuin tarjouskilpailulla.

Mäntylä toivoo, että kilpailutusesitys kaatuu illan valtuuston kokouksessa. Hän toteaa, että kunta on valmistellut ulkoistusasiaa salakähmäisesti ja puutteellisesti. Tilanteen kartoitus on jätetty tekemättä, eikä laskelmia ole nähty.

– Valtuustolle on annettu puutteellista tietoa niin, että emme ole tienneet riittävän hyvin, millaista päätöstä olemme ryhtymässä tekemään, Mäntylä toteaa.

– Perussuomalaisten ryhmä vastustaa ulkoistamista ehdottomasti, Mäntylä vakuuttaa.

Veli-Pekka Leskelä