EU uudistaa parhaillaan metsien ilmastopolitiikkaa koskevaa lainsäädäntöä. Parlamentin ympäristövaliokunta on tällä viikolla päättänyt, että metsästä saatava puuenergia ei ole enää uusiutuvaa.

Suomen metsissä ei kasvateta erikseen energiapuuta, vaan energiaksi käytettävä puu on hakkuiden, metsänhoidon ja metsäteollisuuden sivutuotetta. Puupolttoaineiden osuus energian kokonaiskulutuksesta oli Suomessa 28 prosenttia vuonna 2020.

Jätetäänkö sivutuote mätänemään?

Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan varajäsen Ari Koposen mukaan puuenergian avulla Suomi on vähentänyt huomattavasti fossiilisia tuontipolttoaineita, kuten öljyä, kivihiiltä ja maakaasua.

– Miksei jätepuusta tehty polttoaine ole EU:n mielestä uusiutuvaa? Tuleeko metsien harvennuksista syntyvä sivutuote jatkossa jättää tienvarsiin mätänemään? ihmettelee Koponen.

– Kaiken lisäksi kotimainen puuenergia luo myös työtä ja verotuloja sekä parantaa energiantuotannon huoltovarmuutta. EU:n toiminta alkaa vaikuttamaan hyvin tavoitteelliselta Pohjoismaiden talouden ja kilpailukyvyn alasajolta.

Yliopiston innovaatio ei kelpaa

Suomen osalta tämä tarkoittaisi noin 20TWh poistumista uusiutuvasta fossiiliseksi, kun metsähaketta ei enää katsottaisi uusiutuvaksi. Määrä olisi suurempi kuin yli kahden Loviisan ydinvoimalaitoksen vuotuinen energiantuotantomäärä, uutisoi MTK.

Samaan aikaan Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän, jolla jätepuu voidaan muuntaa polttonesteeksi erittäin vähäpäästöisesti ja edullisesti.

– Onko tosiaan niin, että EU:n ansiosta tulevaisuudessa tätäkään innovaatiota ei voida enää pitää uusiutuva polttoaineena? Koponen kysyy.

SUOMEN UUTISET