Luulisi, että Ylen tehtävänä olisi kertoa, mitä mieltä poliitikot ovat. Nyt Yle päinvastoin haluaa määrätä siitä, mitä mieltä poliitikot saavat olla. Ylen hallituksen puheenjohtajan Matti Apusen toiminta kummastuttaa.

Keskustakansanedustaja Pekka Aittakumpu kertoo saaneensa perjantai-iltana yhden uransa oudoimmista puheluista. Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen soitti ja väitti, että Aittakumpu halveksii Yleä ja Ylen henkilökuntaa, koska hän olisi olin ”aplodeerannut” Purran julkaisulle ja kehottanut leikkaamaan Ylestä.

Aittakumpu jatkaa:

– Apunen myös väitti kommenttini merkitsevän sitä, että haluan leikata Yleltä yksittäisen ohjelman perusteella. En toki ollut samaa mieltä, koska olen kannattanut Yleltä leikkaamista jo pitempään. Keskustan tällä viikolla julkaisemassa vaihtoehdossakin esitettiin Yle-leikkausta.”

– Ihmettelen Apusen toimintaa Ylen hallituksen puheenjohtajana. Toivottavasti hänellä ei ole tapana soitella tyylittömiä puheluita myös laajemmin kansanedustajille, jotka suhtautuvat Ylen rahoitukseen ja sisältöihin kriittisesti.

– Yle on eduskunnan alainen laitos. Yle taas käyttää poliitikkoihin hyvin merkittävää mediavaltaa. Poliitikkojen rooli on ottaa kantaa asioihin, myös Ylen toimintaan ja rahoitukseen.

– Ylen hallituksen puheenjohtajan toiminta ei ainakaan nostata luottamusta hänen toimintaansa. Hänen roolissaan tuollainen käytös ei yksinkertaisesti ole asiallista ja sopivaa. Yle on merkittävä toimija ja arvostan monin tavoin sitä, mutta se ei merkitse kritiikittömyyttä.

Miehet voivat synnyttää?

Tapaus lähti liikkeelle siitä, kun Purra kummasteli Ylen laitaoikeistosarjaa. Purra viittasi Ylen juttuun, jossa Yle jakaa eurooppalaisia poliitiikkoja suosikkeihin ja inhokkeihin:

”Ylen laitaoikeistosarjan tämän päivän jaksossa uhkaavaan kategoriaan pääsee jo näkemyksellä, että mies ei voi synnyttää. Toisessa lehdessä EU-myönteisyyttä mitattiin halukkuudella ottaa yhteisvelkaa ja ajaa liittovaltiota. Joku tässä keskustelussa on kyllä tosi pielessä.”

Iltalehden tavoittama Aittakumpu kertoo, että Apusen myllypuhelu kesti kymmenen minuuttia.

Aittakumpu on Ylen tehtäviä ja rahoitusta arvioivan parlamentaarisen työryhmän varajäsen.

Keskisuomalainen-konsernin mediavaikuttaja, toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi oudoksuu Apusen toimintaa: ”Toivottavasti joku väärinkäsitys tai satunnainen tapahtuma. On aika omituista, jos Eduskunnan alainen YLE painostaa kansanedustajia. Kiinnostavaa nähdä miten Eduskunta reagoi tällaiseen. Antaa ajattelemisen aihetta. Alleviivaa riippumattoman median roolia.”

Keskisuomalaisen vastaava päätoimittaja Pekka Mervola kirjoittaa: ”Hyvin erikoista, Ylen hallituksen puheenjohtaja nootittaa kansanedustajaa. Näinkö Ylen hallituksen puheenjohtaja paimentaa kansanedustajia ja eduskuntaa Ylen taakse muun muassa rahoituskysymyksissä. Näyttää aivan siltä, että Yle on eduskunnan yläpuolella.”

SUOMEN UUTISET