”Valtion ydintehtävän, eli sotilaallisen koskemattomuuden eteen ei olla valmiita haastamaan EU:ta, mutta alkoholin myynnin ja autoverotuksen suhteen viranomaiset ovat taipumattomia ja uskaltavat haastaa kenet tahansa.” Näin toteaa Juha Särestöniemi, joka moittii Suomen Sotilas -lehdessä lujin sanakääntein sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) johdolla valmisteltua uutta aselakia.

Sisäministeriö julkaisi vastikään esityksen uudeksi ampuma-aselaiksi. Siinä on kyse on EU:n ampuma-asedirektiivin kansallisesta täytäntöönpanosta.

Särestöniemi moittii lakiesitystä ”rökäletappioksi”, joka tekee helposti lainkuuliaisesta kansalaisesta tietämättään rikollisen, asettaa perustuslain takaamat kansalaisten yhdenvertaisuuden ja omaisuuden suojan kyseenalaiseksi eikä taatusti paranna aseturvallisuutta.

Särestöniemi muistuttaa lakia valmistelleen työryhmän useaan otteeseen korostaneen, että ”muutoksilla ei olisi vaikutuksia ampumaharrastuksen eri ammunnan lajeihin enempää kuin on tarpeellista asedirektiivin täytäntöönpanemiseksi”. Hän kuitenkin katsoo, että esitykseen on suomalaisten toimesta ujutettu tiukempaa sääntelyä, kuin mitä EU-direktiiviä edellyttäisi.

Erityisesti Särestöniemi paheksuu omaisuudensuojaan puuttumista.

– Täydelliseen rimanalitukseen työryhmä sortuu esityksellä lippaiden poiskeräämisestä. Esitys toteuttaa Suomen Sotilaan aikaisempien artikkelin pahimmat ennustukset. Suuret lippaat muuttuvat kategorisesti kielletyiksi ja ne aiotaan kerätä pois korvauksetta. Esityksellä kävellään härskisti yli perustuslaillisen omaisuudensuojan.

– Ei kuitenkaan niin huonoa, etteikö jotakin hyvääkin, Särestöniemi kirjoittaa.

– Lakiehdotuksessa on tuotu selvästi uutena aseluvan myöntämisperusteena maanpuolustustarkoitus, eli ns. reserviläispoikkeus. Tuollaisen luvan saaminen on tosin määritelty erityisen tiukaksi ja monimutkaiseksi.

Uusi aseluvan myöntämisperuste on Särestöniemen mukaan maanpuolustuksen näkökulmasta sinänsä hyvä asia.

– Mutta tuleeko siitä dementoitu tai jopa kuollut kirjain? Lisäksi on hyvä, että ehdotukseen on vielä aikaa tehdä muutoksia, sillä kaikki reserviläisjärjestöt ovat kritisoineet nykyistä esitystä. Mutta riittääkö aika ja kuunnellaanko järjestöjä nytkään?

Ampumaurheilupoikkeus saa kirjoittajalta kehuja.

– Tämä antaa monille lajeille jatkomahdollisuuden ja paikkaa osittain reserviläispoikkeuksen tiukkuutta.

PS: Esitys on heikennys nykytilaan

Suomen Uutiset kirjoitti aiemmin tänään perussuomalaisten näkemyksestä uuteen lakiesitykseen. Perussuomalaisten mukaan lopullinen direktiivi on huomattavasti parempi kuin EU-komission alkuperäinen esitys, mutta se on silti merkittävä heikennys nykytilaan.

Perussuomalaisten mielestä aselain uudistamisen tulee paitsi turvata nykyisten luvanhaltijoiden oikeudet myös mahdollistaa urheiluammunnan, reserviläistoiminnan, metsästyksen ja asekeräilyn edellytykset tulevaisuudessa.

– Aselainsäädäntö ei saa perustua ideologiseen asevastaisuuteen tai virheellisiin mielikuviin. Aiomme vaatia mm. yllä kuvattujen epäkohtien korjaamista hallituksen esityksen eduskuntakäsittelyssä, puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) totesi.

SUOMEN UUTISET