Poliisipäällikön mielestä poliisiasemien pommittaminen on ”täysin sopimatonta”. Ruotsidemokraatit haluavat armeijan poliisin avuksi lähiöihin.

Keskiviikkoiltana Rosengårdin lähipoliisiasemalla räjähti. Poliisiasemaa kohti oli heitetty käsikranaatti tai vastaava pommi. Rakennuksen julkisivu ja parkkipaikalla olleet, poliisille kuuluvat autot kärsivät vaurioita, mutta kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä.

Malmön maahanmuuttajavaltaisen lähiön poliisiasemalla ei ole iltaisin ja öisin päivystystä. Asema on auki arkisin kello 9-15.

Poliisi otti samana iltana kiinni kaksi nuorukaista, joita epäillään teosta. Nuorukaiset kiistävät syyllistyneensä mihinkään, kertoo SVT.

Poliisi: pommittaminen on ”täysin sopimatonta”

Poliisin mukaan teko on suunnattu suoraan poliisia ja sen toimintaa vastaan.

Aluepoliisipäällikkö Carina Persson toteaa, että poliisiaseman pommittaminen on ”täysin sopimatonta”. Poliisi ei silti aio antaa periksi, vaan jatkaa tärkeää työtään Rosengårdissa.

Muillakin poliisiasemilla paukkunut

Rosengårdin poliisiaseman pommi ei ole suinkaan ainoa poliisiin kohdistunut hyökkäys Ruotsissa.

Joulukuussa 2017 räjäytettiin poliisiauto Malmön poliisiaseman edessä. Kolme vuotta aiemmin pommi-iskun kohteena oli Malmön oikeustalo.

Viime vuoden marraskuussa räjähti käsikranaatti Uppsalan poliisitalon edessä. Lokakuun lopussa joku ampui useita laukauksia poliisimiehen huvilaa kohti Västeråsissa ja aiemmin samassa kuussa räjäytettiin Helsingborgin poliisitalon sisäänkäynti.

Huhtikuussa 2017 parikymmentä nuorukaista hyökkäsi poliisien kimppuun Göteborgissa heittäen muun muassa polttopullon päin poliisia.

Ruotsin media puhuu nuorukaisista ja jengeistä ja käsikranaatit räjähtelevät ikään kuin ”itsestään”. Sitä toimittajat eivät suostu sanomaan, että tekojen takana ovat nimenomaan humanitaarisista maahanmuuttajista koostuvat jengit.

Poliisien mitta alkaa täyttyä

Ei siis ihme, että Ruotsin poliisin mitta alkaa olla täynnä, kuten Helsingin Sanomat kirjoittaa. Valtaosa poliiseista katsoo heitä vastaan suunnatun väkivallan uhan kasvaneen viimeisen kahden vuoden aikana. Vajaa kolmannes väkivaltaa kokeneista poliiseista on saanut niskaansa kiviä, pulloja, ilotulitteita tai räjähteitä.

Yhä useammat poliisit vaihtavat muuhun työhön.

Ruotsidemokraatit: armeija poliisin avuksi

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ehdotti äskettäin puoluejohtajien väittelyssä, että sotilaat pitäisi laittaa kaduille poliisin avuksi lähiöiden rikollisjengejä vastaan. Åkesson haluaa ”julistaa sodan” jengirikollisuutta vastaan.

Aseistetut sotilaspartiot ovat tuttu näky monien muiden Euroopan maiden kaduilla. Yllättävää on se, että pääministeri Stefan Löfven ei torjunut Åkessonin ehdotusta suoralta kädeltä.

– Se ei olisi minun ensisijainen toimenpiteeni, mutta meidän on lisättävä viranomaisten välistä yhteistyötä jengirikollisuuden voittamiseksi, Löfven sanoo.

Se on sitten eri asia, minkä verran apua sotilaista olisi. Ruotsin asevoimien kokonaisvahvuus kaikki aselajit ja koulutettavat varusmiehet mukaan lukien on vain 20 000 sotilasta. Pelkästään Rosengårdin maahanmuuttajalähiössä asuu enemmän väkeä.

SUOMEN UUTISET

Tagit