Lasten ja nuorten ADHD-diagnoosit ovat yleistyneet Ruotsissa valtavaa vauhtia. Tukholmassa kasvu on ollut jopa 1 700 prosenttia 15 vuodessa. Räjäytyksistä tuomituilla lapsilla ja nuorilla on yleensä heilläkin jonkinasteinen impulssikontrolliin vaikuttava aktiivisuus- ja tarkkaavaisuushäiriö.

Ruotsalaislasten ADHD-diagnoosien määrä on lisääntynyt yli 600 prosenttia viimeisten 15 vuoden aikana, kertoo Dagens Nyheter.

Tukholman alueella aktiivisuus- ja tarkkaavaisuushäiriöiden kasvu on ollut jopa 1 700 prosenttia. Minkään muun oireyhtymän diagnosoitu kasvu ei ole ollut läheskään tätä luokkaa.

ADHD-lääkitystä annetaan yhä enemmän. Viime vuonna 7 prosenttia 10–14-vuotiaista pojista sai Ruotsissa huumeeksi luokiteltua lääkettä aktiivisuus- ja tarkkaavaisuushäiriön hoitoon. Vielä 15 vuotta sitten lääkitystä saavia oli samassa ikäryhmässä yksi prosentti.

ADHD herättää tunteita

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) diagnosoitiin ensimmäisen kerran 1700-luvun lopulla. Tällöin skottilainen lääkäri havaitsi, että osalla lapsista puuttui enemmän tai vähemmän kyky keskittyä asioihin tai saamiinsa tehtäviin.

Neuropsykiatrinen kehityshäiriö on edelleen diagnoosi, joka herättää tunteita. Joidenkin mielestä sitä ei ole olemassakaan tai sitä liioitellaan voimakkaasti.

Diagnoosia ei voi päätellä verikokeesta tai aivoja tutkimalla mutta ADHD on hyvin dokumentoitu eri tutkimuksissa.

Kehityshäiriöt yleisiä jengirikollisilla

Enemmistö räjäytyksistä Ruotsissa tuomituista nuorista ja lapsista kärsii jonkinasteisesta kehityshäiriöstä, raportoi puolestaan Ruotsin radion Ekot-ohjelma. Kyseessä on tavallisimmin impulssikontrolliin vaikuttava ADHD. Toinen rikollisten yhteinen nimittäjä on huumeiden käyttö.

– Lapset kasvavat ilman asiaan kuuluvaa hoitoa tai ilman apua ja silloin he ovat helppoja kohteita rikollisten houkutuksille sekä rekrytoinnille, toteaa lähipoliisi Nadim Ghazale Ruotsin radiolle.

Nuoret rikoksentekijät ovat saaneet tuomioita muun muassa kotitekoisten ja kauko-ohjattujen pommien räjäyttämisestä sekä käsikranaattien heittämisestä. Räjähdyksissä on loukkaantunut ihmisiä ja tullut huomattavia omaisuusvahinkoja.

SUOMEN UUTISET