Vankien kunnioitus virkavaltaa kohtaan on äitynyt ilmeisen huonoksi Norjassa. Maan oikeusministeri ehdottaakin, että vanginvartijoilla olisi oikeus tarpeen vaatiessa laittaa vangin kasvoille sylkemisen estävä maski. Norjan poliisilla on ollut oikeus käyttää pidätetyille vastaavaa laitetta jo vuodesta 2013.

Perusteena ehdotukselleen oikeusministeri toteaa, että vankiloiden henkilökunta joutuu työssään tämän tästä väistelemään vankien sylkemiä räkäklimppejä. Tapausten määrä on Aftonbladetin mukaan nelinkertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana.

”Humaania” sanoo oikeusministeri

Sylkykoppa koostuu pehmeästä materiaalista valmistetusta hupusta, joka vedetään pään yli. Suun edessä on kappale, joka estää syljen lentämisen etäämmälle. Oikeusministeri Jøran Kallmyr on itse kokeillut sylkykoppaa ja hän luonnehtii turvalaitetta ”humaaniksi”.

Useat ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet sylkykopan käyttöä, mukaan lukien Amnesty International. Norjan vankeinhoitolaitoksen ammattijärjestö puolestaan suhtautuu mahdollisen kopan käyttöönottoon positiivisesti.

– Emme varmaankaan käyttäisi sitä usein, mutta siitä olisi henkilökunnalle apua vaikeimmissa tapauksissa, toteaa ay-liikkeen edustaja.

Suomen Uutiset