Perussuomalaisten kuopiolaisedustaja Pentti Oinonen kysyi torstain kyselytunnilla hallitukselta sammakon suojelusta, mitä hän ei pitänyt varsin järkevänä.

Oinosen kysymys liittyi hieman erikoiseen keskusteluun, jossa ympäristöministerin paikalta oppositioon siirtynyt Ville Niinistö (vihr.) hiillosti hallitusta soidensuojelun huonosta hoidosta.

Niinistö ihmetteli, miksi hallitus on suojellut vasta 6 000 hehtaaria, mikä on vain kuusi prosenttia hallituksen asettamasta 100 000 hehtaarin tavoitteesta.

Syksyllä oppositioon siirtynyt Niinistö moitti näin omia aikaansaannoksiaan.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoi hallituksen todellakin päättäneen viime viikolla 6 000 suohehtaarin suojelusta ja ohjelma etenee suotuisasti. Kun Niinistö kysyi, onko kuusi prosenttia hyvä saavutus, Grahn-Laasonen vastasi näin:

– Oppositiosta käsin ei suojella yhtään suota ja te menitte sinne vapaaehtoisesti, Grahn-Laasonen letkautti, mikä sai koko salin, jopa Niinistön itsensäkin, hekottamaan.

Saako suojeltavista soista tietoa?

Keskustelu ei miellyttänyt perussuomalaisten Pentti Oinosta.

– Onko järjettömämpää rahareikää kuin suojella tunnottomia sammakoita? Kansalaisetkin ovat kysyneet jatkuvasti, mitä soita siihen ohjelmaan oikein kuuluu, ja ministeriöstä ei anneta vastausta! Sanotaan, että ”ei vielä tiedetä”. Kertokaa nyt hyvä ministeri, mitä soita siihen kuuluu ja onko kansalaisilla oikeus saada tietää, onko heidän suonsa sammakonsuojeluohjelmassa mukana? Oinonen kysyi.

Selvitys valmistuu syksyyn mennessä

Grahn-Laasonen vakuutti, että hän on pyrkinyt entisestään lisäämään suojeluohjelman valmistelun avoimuutta. Asiantuntijoista koostuva ryhmä kartoittaa arvokkaimmat suot syksyyn mennessä. Ministerin mukaan tietoa tulisi jakaa asukkaille sitä mukaa, kun selvitys valmistuu.

Tällä viikolla tehtiin päätös Etelä-Suomen valtionmaiden soista. Pohjois-Suomen valtionmaiden soista päätetään myöhemmin, kuten ministeri Niinistö aiemmin järjestyksen päätti.

Veli-Pekka Leskelä